Το... Italexit «τρελαίνει» την αγορά ομολόγων, στο 4,35% το ελληνικό 10ετές

Το... Italexit «τρελαίνει» την αγορά ομολόγων, στο 4,35% το ελληνικό 10ετές

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

«Θύελλα» στις αγορές ομολόγων προκαλεί ο καταιγισμός προκλητικών σχολίων από Ιταλούς αξιωματούχους, ενώ στο ήδη βαρύ κλίμα έρχεται να προστεθεί η μη ξεκάθαρη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για τις συντάξεις, ερεθίζοντας ακόμη περισσότερα τα αντανακλαστικά των επενδυτών. 

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σκαρφάλωσαν σε υψηλό 4,5 ετών, οδεύοντας προς νέα υψηλά 5 ετών, καθώς ο επικεφαλής Οικονομικών της Λέγκας του Βορρά, Κλαούντιο Μπόργκι, τάραξε για μία ακόμη φορά τα... ευρωπαϊκά ύδατα, επαναφέροντας στο τραπέζι το θέμα της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ. Ο Ματέο Σαλβίνι, από την πλευρά τους, προειδοποίησε ότι η Ιταλία δεν αποκλείεται να ζητήσει αποζημίωση από την Ε.Ε. για την άνοδο των spreads, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται στην καταστροφολογία που χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για τον ιταλικό προϋπολογισμό. 

Ακολουθώντας τη συνήθη, πλέον, τακτική των στελεχών της συγκυβέρνησης, ο ευρωσκεπτικιστής Μπόργκι, αφού προκάλεσε πανικό, έσπευσε να καθησυχάσει τις αγορές. Ο Μπόργκι, ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Italexit, δήλωσε ότι αν η Ιταλία είχε το δικό της νόμισμα, τότε θα λύνονταν τα περισσότερα προβλήματα της χώρας και στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Όμως, η ζημιά είχε ήδη γίνει. Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Μπόργκι, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε σε υψηλό 4,5 ετών, ξεπερνώντας το 3,44% και μπήκε σε τροχιά για νέα υψηλά 5 ετών. Ίδια εικόνα και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον δείκτη FTSE MIB να καταγράφει νέες απώλειες 0,63%, έχοντας χάσει από τον περασμένο Μάιο περί το 20% της αξίας του.

Την ίδια ώρα, ο οίκος Moody'' s εκτιμά ότι οι πιθανότητες ενός Italexit είναι περιορισμένες καθώς οι Ιταλοί δεν θέλουν να βγουν από την Ευρωζώνη, αμφισβητώντας, ωστόσο, παράλληλα την πολιτική βούληση να εφαρμοστούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος θα εκδώσει την αξιολόγηση της Ιταλίας στα τέλη Οκτωβρίου.

Όπως συμβαίνει εδώ και αρκετούς μήνες, οι ανησυχίες για την Ιταλία παρέσυραν και τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται στο 4,348%, αποδεικνύοντας ότι οι οιωνοί δεν είναι καλοί για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Επιπλέον, η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα της περικοπής των συντάξεων ενισχύει την αβεβαιότητα για την Ελλάδα αφού εντείνοντες οι ανησυχίες για σύγκρουση με τους δανειστές ενόψει εκλογών.