Την έκδοση 10ετούς ομολόγου την επόμενη εβδομάδα εξετάζει το Δημόσιο

Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019, 13:24
-A +A
Την έκδοση 10ετούς ομολόγου την επόμενη εβδομάδα εξετάζει το Δημόσιο

Στη δεύτερη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές προχωρεί το ελληνικό Δημόσιο την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου και... Moody’s επιτρεπούσης, και συγκεκριμένα την Τρίτη 5 Μαρτίου, με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς των προγραμμάτων διάσωσης.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ θέλει να εκμεταλλευθεί το θετικό μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή όσον αφορά την Ελλάδα και προτιμά να μην περιμένει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου, η οποία είχε αποτελέσει αρχικά το «ορόσημο» για την έκδοση. Οπως ανέφερε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος, η έκδοση του επόμενου ομολόγου, πιθανότατα 10ετούς, «δεν θα αργήσει πολύ», ενώ τόνισε πως η αγορά δεν επηρεάζεται πλέον σημαντικά από τις εξελίξεις στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς και απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι το spread έπεσε προχθές, μετά την έκθεση των θεσμών. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup δεν αναμένεται να οδηγήσει σε κάποια σημαντική αλλαγή της τάσης που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, παρά τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο (WSJ) ότι ενδεχόμενη αναστολή της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ μπορεί να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην επενδυτική διάθεση που θα αποτυπωθεί στα ελληνικά ομόλογα.

Επιπλέον, μια θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s σήμερα –οι αναλυτές αναμένουν ευρέως αναβάθμιση στο B2, ενώ δεν αποκλείουν και διπλή αναβάθμιση– αναμένεται να δώσει ένα σημαντικό «μπόνους» στον ΟΔΔΗΧ για την έκδοση, στέλνοντας ένα ισχυρό σήμα στους επενδυτές. Οπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, αν και στα αρχικά σχέδια ήταν η έκδοση του 10ετούς να προχωρήσει στις 12 Μαρτίου, στο «τραπέζι» του οικονομικού επιτελείου υπήρχε το σενάριο της εξόδου πριν από το Eurogroup, σε περίπτωση αρνητικών εκθέσεων της Κομισιόν, έτσι ώστε να μη «χαθεί» ο ούριος άνεμος που πνέει αυτή τη στιγμή στην αγορά.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα