Τι θα σημάνει η επιλογή Γέλεν ως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ;

Τι θα σημάνει η επιλογή Γέλεν ως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ;

Τέσσερις πολύ σημαντικές προσωπικότητες της αμερικανικής οικονομικής κοινότητας φέρεται να εξετάζει ο Τζο Μπάιντεν για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Από αυτές αναμφίβολα ξεχωρίζει – και λόγω της προηγούμενης θέσης της – η Τζάνετ Γέλεν. Η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε πρόεδρος στην 107 ετών ιστορία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να αναλάβει το τιμόνι της αμερικανικής οικονομίας και να γίνει επίσης η πρώτη γυναίκα που ηγείται του εξαιρετικά κρίσιμου –όχι μόνο για τις ΗΠΑ - υπουργείου Οικονομικών.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα και καθώς ο Τζο Μπάιντεν σχηματίζει το επιτελείο της κυβέρνησής του, το όνομα της πρώην επικεφαλής της Fed, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Στίβεν Μνούτσιν, μαζί με την Λέιλ Μπρέιναρντ, τη Σάρα Μπλουμ Ρασκίν και τον Ρότζερ Φέργκιουσον.

Η Γέλεν είναι κευνσιανή και δεν το κρύβει. Έχει καλές σχέσεις με τις αγορές, τεράστια εμπειρία σε θέματα νομισματικής πολιτικής και ακαδημαϊκό παρελθόν σε ορισμένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια, όπως το Harvard, το Berkeley και το London School of Economics. Έχει διατελέσει σύμβουλος του Κλίντον ενώ το 2013 διορίστηκε στη Fed από τον Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι από τους κορυφαίους οικονομολόγους της χώρας και φημίζεται για την καλή της κρίση», είπε πει ο Ομπάμα όταν την κάλεσε να διαδεχθεί τον Μπεν Μπερνάνκι.

Αυτή την «καλή κρίση» χρειάζεται επειγόντως η αμερικανική οικονομία και αναμένουν οι αγορές καθώς το μείζον ζήτημα είναι το μέγεθος του νέου δημοσιονομικού πακέτου στήριξης της οικονομίας το οποίο έμεινε στη μέση λόγω προεκλογικής περιόδου. Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη τον… πρότερο βίο της Γέλεν, τότε τα χρηματιστήρια πρέπει να υποδεχθούν με θέρμη την τοποθέτησή της από τον Μπάιντεν στη θέση του ΥΠΟΙΚ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Από τις 6 Ιανουαρίου 2014 έως τις 3 Φεβρουαρίου 2018, που διήρκεσε η θητεία της Γέλεν στη Fed, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 51% και ο Dow Jones σημείωσε κέρδη 55%. Συγκριτικά, κατά τη θητεία του Πάουελ, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 29% και ο Dow Jones κατά 15%.

Το όνομα της Γέλεν αποτελεί καλό νέο για τις αγορές καθώς έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της κρατικής παρέμβασης για να τονωθεί η ανάκαμψη. Η τελευταία ήταν πολύ πρόσφατα. Δύο σχεδόν εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές, η νυν συνεργάτιδα του ινστιτούτου Brookings επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι η νομισματική πολιτική έχει κάποια όρια. Αν λοιπόν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι αγορές μάλλον θα πρέπει να… κοιμούνται ήσυχες ότι θα έχουν τη στήριξη που θέλουν όταν τη θέλουν, στο δρόμο προς την ανάκαμψη. Επίσης, η Γέλεν συγκαταλέγεται στα «περιστέρια» της οικονομικής κοινότητας, θεωρείται δηλαδή ότι δεν βιάζεται να αισιοδοξήσει ενώ θα λειτουργήσει με γνώμονα την ενίσχυση της απασχόλησης.

«Αν τα νοικοκυριά έχουν ξοδέψει τις οικονομίες τους και έχουν βάλει χέρι και στα συνταξιοδοτικά τους, ή αν έχουν απλήρωτους λογαριασμούς και παράλληλα υψηλότερα χρέη και χειρότερη οικονομική κατάσταση, οι καταναλωτικές τους συνήθειες δεν αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στα προ πανδημίας επίπεδα και φοβάμαι ότι θα δούμε πολλές χρεοκοπίες», είχε πει αναφερόμενη στην τρέχουσα κρίση.

Δυναμικές είναι και οι άλλες δύο υποψηφιότητες για το Treasury, η Λέιλ Μπρέιναρντ και η Σάρα Μπλουμ Ρασκίν, οι οποίες θεωρούνται δύο πιο «φρέσκες» επιλογές από την 74χρονη Γέλεν.

Η 58χρονη Μπρέιναρντ προεδρεύει σήμερα της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Fed και είναι μέλος του συμβουλίου των διοικητών. Η 59χρονη Μπλουμ Ρασκίν έχει διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ομπάμα το 2014, όταν έγινε η γυναίκα με το υψηλότερο αξίωμα στην ιστορία του υπουργείου Οικονομικών. Υπάρχει τέλος και μία ανδρική υποψηφιότητα αυτή του Ρότζερ Φέργκιουσον που έχει διατελέσει υποδιοικητής της Fed την περίοδο 1999-2006 και λέγεται ότι έχασε για λίγο τη θέση του διοικητή από τον Μπεν Μπερνάνκι.