8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Τι πραγματικά συμβαίνει με Reggeborgh, Μ. Λάτση και ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Τι πραγματικά συμβαίνει με Reggeborgh, Μ. Λάτση και ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Λίγες ώρες αφότου οι Ολλανδοί της Reggeborgh επιβεβαίωσαν και επίσημα τη συμφωνία σταδιακής αποχώρησης από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην οποία ελέγχουν το 28,81% του μετοχικού κεφαλαίου, ξεκίνησαν οι μεταβιβάσεις μετοχών μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών στο Χρηματιστήριο με μια πρώτη συναλλαγή 3,2 εκατ. μετοχών στα 10 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,09% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η απόφαση των Ολλανδών της Reggeborgh να απο-επενδύσουν από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήρθε να προσθέσει απροσδόκητα έναν νέο κρίκο στην αλυσίδα των εξελίξεων που αλλάζουν τις ισορροπίες στον κατασκευαστικό κλάδο. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, είναι μια κίνηση που δεν την περίμεναν πολλοί, και τουλάχιστον ως στρατηγικός σχεδιασμός δεν ήταν γνωστός, παρότι πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν -και ειδικά από τότε που έκανε την πρώτη κίνηση εισόδου στην Ελλάκτωρ- η Reggeborgh «φώναζε» με κάθε ευκαιρία πως η θέση του 30% που είχε αποκτήσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε καθαρά επενδυτικά χαρακτηριστικά.

Στο μέτωπο των επενδυτικών αντανακλαστικών οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο στους Ολλανδούς γιατί πουλώντας ολόκληρο το ποσοστό τους στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (28,81% τρέχουσας αξίας που προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ), το fund θα βγει με κέρδος περίπου 100% συγκριτικά με το 2018 που επένδυσε για πρώτη φορά στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε τιμές κοντά στα 4-5 ευρώ. Να ευχηθούμε τα κέρδη να πιάσουν τόπο και, δεδομένου ότι ένα μέρος τους θα πέσει στην Ελλάκτωρ ενόψει της αύξησης κεφαλαίου, να αυγατίσουν αντίστοιχα με την επένδυση στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων (αλλά και ουσίας), προέρχεται από την πρόθεση της Μαριάννας Λάτση να συμμετάσχει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αγοράζοντας μέρος από το ποσοστό τους.

Δεν ξέρουμε τι μερίδιο θα αποκτήσει η κα Λάτση, -πληροφορίες λένε ότι θα κινηθεί κοντά στο 7-8%- αλλά αν και εφόσον προχωρήσει η συμφωνία που φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αντιλαμβανόμαστε δύο πράγματα.:

Πρώτον ότι η ίδια έχοντας προσθέσει στο πορτοφόλι της περί τα 84 εκατ. ευρώ μετά την αποχώρηση της από την Lamda Development, (σ.σ η οικονομική επιφάνεια είναι σημαντικά μεγαλύτερη) έχει πειστεί πως η επένδυσή της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αποδόσει σημαντικά στο μέλλον καθώς η δυνητική αποτίμηση του ομίλου μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να κινηθεί προς τα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με προσεγγίσεις αναλυτών.

Και δεύτερον ότι η απόκτηση συμμετοχής της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -η οποία έχει αναλάβει μαζί με τη Mohegan το Καζίνο και θα διεκδικήσει ακόμη περισσότερα έργα στην πορεία- όχι μόνο δεν δημιουργεί προβλήματα σύγκρουσης συμφερόντων με την Lamda Development που είναι η ανάδοχος εταιρεία για το mega project του Ελληνικού, αλλά εντάσσει την κα Μαριάννα Λάτση ως σημαντικής εμβέλειας επενδυτή στη μεγαλύτερη οικιστική - τουριστική επένδυση στην Ελλάδα.

Μια τρίτη αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλεί η υπό συζήτηση αποχώρηση της Reggeborgh από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει για τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο σήμερα, και επικεφαλής του ομίλου, Γιώργο Περιστέρη ο οποίος ελέγχει το 16% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής του και ενδεχομένως να καταστεί εκ νέου βασικός μέτοχος του κολοσσού που έχει δημιουργήσει.

Ούτε στην προκειμένη περίπτωση ξέρουμε πόσες μετοχές των Ολλανδών θα μπορούσε να αποκτήσει ο Γ. Περιστέρης. Γνωρίζουμε ωστόσο πως έχει την πρόθεση να αυξήσει τη συμμετοχή στην εταιρεία του και μάλιστα σημαντικά, αποκτώντας το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών που θα πουλήσουν οι Ολλανδοί. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ισχυρός άνδρας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που σήμερα κατέχει το 16% των μετοχών ενδέχεται να φτάσει σταδιακά ακόμη και πάνω από το 30%, αλλά όχι σε επίπεδα τέτοια που θα τον υποχρεώνουν να υποβάλει δημόσια πρόταση (33,33%). Η απόφαση του Γ. Περιστέρη να επενδύσει στην εταιρεία του κεφάλαια που σε τρέχουσες τιμές φτάνουν τα 160 εκατ. ευρώ είναι δείγμα της απόλυτης εμπιστοσύνης που έχει στις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας του.

Οι πληροφορίες πως θα μπορούσε να εμφανιστεί και ένας τρίτος μέτοχος στο προσκήνιο, δεν επιβεβαιώνονται, ούτε διαψεύδονται. Αν συμβεί αυτό, θα είναι μια εξέλιξη που θα λάβει χώρα στο απώτερο μέλλον.

Η τέταρτη εξέλιξη που δρομολογεί η πιθανή αποχώρηση της Reggeborgh από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει να κάνει με την υπέρβαση των πιθανών προβλημάτων που θα μπορούσε να δημιουργήσει η ταυτόχρονη συμμετοχή της με πλειοψηφικά ποσοστά στους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας.

Οι Ολλανδοί δε θέλησαν ποτέ να αυξήσουν το μερίδιό τους στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πάνω από το 33,3%, όπως δε θέλουν αντίστοιχα να το πράξουν και στην Ελλάκτωρ προκειμένου να μη βρεθούν σε θέση να υποβάλλουν υποχρεωτική δημόσια πρόταση.

Η αποχώρησή τους από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ενίσχυση της θέσης τους στην Ελλάκτωρ -όπως είναι η στρατηγική επιλογή τους- ακυρώνει αυτομάτως κάθε σενάριο προβλημάτων με την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και όλες τις φήμες περί αναγκαστικού διαχωρισμού και πώλησης κρίσιμων τομέων (π.χ παραχωρήσεις, κατασκευές κ.α) από τις δύο εταιρείες στις οποίες σήμερα διατηρούν συμμετοχή.

Έτσι ξεκαθαρίζει ακόμη περισσότερο το τοπίο και οι μετοχικές σχέσεις στον κατασκευαστικό κλάδο όπου μεγάλα έργα δρομολογούνται και θα ήταν αδύνατο, ή τουλάχιστον προβληματικό (προσφυγές, διαιτησίες κλπ) να προχωρήσουν χωρίς προσκόμματα όσο εξακολουθεί η σημερινή κατάσταση.