Μονιμοποίηση μειωμένων συντελεστών εξετάζει η κυβέρνηση
ΦΠΑ

Μονιμοποίηση μειωμένων συντελεστών εξετάζει η κυβέρνηση

Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδου της οικονομίας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο την στήριξη των επιχειρήσεων και  την ενίσχυση της κατανάλωσης. Επίσης ένας ιδιαίτερα σημαντικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να μονιμοποιήσει κάποια από τα μέτρα έγκειται στο γεγονός ότι κάποιοι κλάδοι θα συνεχίσουν να πλήττονται και το 2021. 

Όπως αναφέρει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου από την 1η Ιουνίου ενεργοποιούνται οι μειώσεις ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών και οι οποίοι θα διατηρηθούν στα μειωμένα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αμέσως μετά και ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία και τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν θα εξεταστεί και η διατήρηση τους. 

Τις περισσότερες πιθανότητες για μονιμοποίηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ έχει ο κλάδος των μεταφορών που υπολογίζεται ότι θα πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο της οικονομίας. Εξετάζεται η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια να συνεχίσει να ισχύει και το 2021.

Ταυτόχρονα θα εξεταστεί και τι μπορεί να μονιμοποιηθεί στον κλάδο της εστίασης. Αυτό θα κριθεί και από το εάν θα περάσουν οι σχετικές μειώσεις στην κατανάλωση. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για διατήρηση του συντελεστή 13% στους καφέδες και ροφήματα που σερβίρονται στις επιχειρήσεις εστίασης. 

Τι αλλάζει από την 1η Ιουνίου:

* Μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές στο 13% από 24% και αυτό αφορά εισιτήρια τρένων, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Για παράδειγμα αεροπορικό εισιτήριο για Κρήτη από 111,6 ευρώ που κοστίζει σήμερα, μετά τη μείωση του ΦΠΑ θα κοστίζει  101,7 ευρώ. Όπως προαναφέρθηκε η μείωση είναι εξαιρετικά πιθανό να διατηρηθεί τόσο μετά το τέλος του Οκτώβρη όσο και το 2021. 

* Μειώνεται στο 13% από 24% ο ΦΠΑ στην εστίαση και συγκεκριμένα στον καφέ, τα ροφήματα και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις εστίασης

* Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την τουριστική περίοδο από 1 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου 2020.

* Μειώνονται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους από την 1η Ιουνίου και ως το τέλος Οκτωβρίου μετά τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13%.

Στο μεταξύ ενεργοποιείται από τον μήνα αυτό η έκπτωση 25% του ΦΠΑ για όσους εξόφλησαν τον οφειλόμενο φόρο μέχρι τις 30 Απριλίου. Για παράδειγμα όσοι έχουν φορολογικές υποχρεώσεις εντός του μήνα  θα καταβάλλουν μειωμένο φόρο καθώς θα γίνει ο συμψηφισμός του 25% του καταβληθέντος ΦΠΑ.

Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται με αίτημα που υποβάλλεται μέσω email από τον δικαιούχο στην αρμόδια για την παραλαβή της φορολογικής δήλωσης ΔΟΥ. Επίσης μπορεί να πραγματοποιηθεί με αυτεπάγγελτο συμψηφισμό (χωρίς να ζητηθεί από τον υπόχρεο) από τις αρμόδιες εφορίες με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020, εφόσον δεν υποβληθεί αίτημα από τον φορολογούμενο για συμψηφισμό με άλλα χρέη του.

Εφόσον υποβληθεί τροποποιητική δήλωση για τις ως άνω περιόδους, με την οποία μειώνεται το αρχικό χρεωστικό ποσό της δήλωσης, το ποσό του συμψηφισμού μειώνεται αναλόγως. Για παράδειγμα, με την αρχική δήλωση το χρεωστικό ποσό φόρου ανέρχεται σε 1.000 ευρώ και χορηγείται το ευεργέτημα του συμψηφισμού για το ποσό των 250 ευρώ. Στην περίπτωση που υποβληθεί τροποποιητική δήλωση και μειωθεί το χρεωστικό ποσό στα 800 ευρώ, το ευεργέτημα του συμψηφισμού περιορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ (το 25% των 800 ευρώ). Σε αυτή την περίπτωση η διαφορά των 50 ευρώ εκπίπτει του ευεργετήματος του συμψηφισμού.