Τη μεγαλύτερη σερβική χαλυβουργία αγόρασε κινέζικη εταιρεία

Τη μεγαλύτερη σερβική χαλυβουργία αγόρασε κινέζικη εταιρεία

Η κινεζική εταιρία HBIS (Hebei Iron and Steel Group Company Limited) εξαγόρασε τη μεγαλύτερη σερβική χαλυβουργία «Zelezara Smederevo» έναντι του ποσού των 46 εκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία αγοραπωλησίας υπεγράφη στο Σμεντέρεβο, ενώπιον του πρωθυπουργού της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούστιτς, από τον Σέρβο υπουργό Οικονομίας Ζέλικο Σέρτιτς και τον πρόεδρο της HBIS Γιου Γιονγκ.

Η κινεζική εταιρεία έγινε ιδιοκτήτης και των 98 μονάδων παραγωγής της σερβικής χαλυβουργίας ενώ δεσμεύτηκε ότι θα επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ, θα αυξήσει την παραγωγή στους 2,1 εκατομμύρια τόνους και θα κρατήσει τους 5050 εργαζόμενους. Ο πρόεδρος της HBIS, Γιου Γιογκ στην ομιλία του μετά την υπογραφή της συμφωνίας υποσχέθηκε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί διότι - όπως είπε- στόχος είναι η διεύρυνση των δραστηριοτήτων της σερβικής χαλυβουργίας και όχι η συρρίκνωση. «Είμαστε σίγουροι ότι στην χαλυβουργία στο Σμεντερεβο θα δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο συγκρότημα, με προηγμένη τεχνολογία και εξοπλισμό αυξάνοντας το επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας με στόχο να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη» επισήμανε στην ομιλία του ο Γιου Γιογκ.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούστιτς εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πώληση της χαλυβουργίας τονίζοντας ότι πέρα από την διατήρηση των θέσεων εργασίας διασφαλίζεται και η αύξηση του ΑΕΠ αφού η «Zelezara Smederevo» στο παρελθόν ήταν από τους μεγαλύτερος εξαγωγείς και συμμετείχε με ποσοστό 13% στο σύνολο των σερβικών εξαγωγών. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανήγγειλε και την άφιξη στην Σερβία του προέδρου της Κίνας Σι Τζίνπιγκ τον ερχόμενο Ιούνιο όταν θα αναλάβει και επίσημα η κινέζικη HBIS την διοίκηση της χαλυβουργίας στο Σμεντέρεβο.

Η μεγαλύτερη σερβική χαλυβουργία πουλήθηκε το 2003 με το όνομα SARTID στην αμερικανική US Steel για 23 εκατομμύρια δολάρια. Οι Αμερικανοί ωστόσο αποχώρησαν το 2012 και η σερβική κυβέρνηση εξαγόρασε την χαλυβουργία καταβάλλοντας το συμβολικό ποσό του ενός δολαρίου. Έκτοτε η εταιρεία δούλευε με μειωμένη δυναμικότητα ενώ η σερβική κυβέρνηση όρισε ως προσωρινό διαχειριστή την διεθνή εταιρεία παροχής υπηρεσιών διοίκησης και συμβουλευτικής HPK Engineering. Η εταιρεία αυτή κατάφερε να διατηρήσει μέχρι σήμερα στη ζωή την χαλυβουργία χωρίς να παράγει ελλείμματα και το σημαντικότερο κράτησε όλους τους εργαζόμενους διασφαλίζοντας τους ένα βασικό μισθό που αν και είχε υποστεί μείωση εξασφάλιζε τα προς το ζην σε χιλιάδες οικογένειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ