«Θηλιά» η φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες το 2019

«Θηλιά» η φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες το 2019

Το 60% του εισοδήματός του θα πληρώνουν σε φόρους πολλές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών το 2019 καθώς από την αρχή του επόμενου έτους οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν θα υπολογίζονται στο 100% του εισοδήματός τους.

Ειδικότερα, αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα βρεθούν το 2019 πάνω από 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι, μηχανικοί, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, με τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές να φτάνουν ή και να ξεπερνούν το 60% του εισοδήματός τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Από την αρχή του επόμενου έτους οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν θα υπολογίζονται στο 100% του εισοδήματός τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με νέα αύξηση εισφορών έως 18%.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», η έκπτωση 15% στον υπολογισμό των εισφορών επί του εισοδήματος καταργείται από το 2019 και πλέον θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό δηλωτέο εισόδημα συν τις καταβλητέες εισφορές.

Την ίδια ώρα, θα αυξηθεί κατά 2% η εισφορά κύριας ασφάλισης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ και θα διαμορφωθεί στο 18%, από 16%.