Ταχύτερη ανάπτυξη το 2016, προβλέπει η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ

Ταχύτερη ανάπτυξη το 2016, προβλέπει η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ

Η οικονομία θα αναπτυχθεί με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό το 2016 σε σχέση με πέρυσι, και οι κίνδυνοι στο outlook είναι λίγοι, δήλωσε η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, σύμφωνα με το Marketwatch.

Σε ομιλία της στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο, η Mester κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης από 2,5% έως 2,75% το 2016.

Πρόκειται για ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2,25% που παρατηρήθηκε κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015.

«Φυσικά και υπάρχουν κίνδυνοι σε οποιαδήποτε οικονομική πρόβλεψη... Εγώ εκτιμώ πως οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι και όχι υπερβολικά μεγάλοι", δήλωσε η L. Mester.

Ωστόσο, η ίδια δήλωσε ότι το δολάριο ίσως ενισχυθεί περαιτέρω στα ξένα χρηματιστήρια ή πως οι τιμές του πετρελαίου ίσως μειωθούν κι άλλο, γεγονός που θα μειώσει τον ήδη χαμηλό πληθωρισμό.

Το θετικό σενάριο προβλέπει αύξηση στην κατανάλωση λόγω των χαμηλών τιμών βενζίνης, γεγονός που μπορεί να τονώσει τον πληθωρισμό, τονίζει η L. Mester.

Επίσης, σημείωσε πως το βελτιωμένο outlook αποτέλεσε λόγο που η Fed πήρε την απόφαση να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά μετά το 2006.

Όπως δήλωσε, «εγώ υποστήριξα πλήρως την κίνηση της αρμόδιας επιτροπής χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Fed τον Δεκέμβριο", δήλωσε η Mester.

«Σύμφωνα με το οικονομικό outlook, σκέφτηκα ότι ήταν συνετό να κάνουμε ένα πρώτο βήμα για τη σταδιακή ομαλοποίηση των επιτοκίων», πρόσθεσε.

Οι τιμές αναμένεται μόνο να αυξηθούν σταδιακά, δήλωσε η Mester. Οι αρμόδιες αρχές δεν πρέπει να αντιδρούν «σε κάθε βραχυπρόθεσμη αλλαγή στα δεδομένα», είπε, αλλά να εστιάζουν σε αλλαγές που επηρεάζουν το μεσοπρόθεσμο outlook.