Τα σημεία κλειδιά στις αγορές που θα καθορίσουν τη συνέχεια

Τα σημεία κλειδιά στις αγορές που θα καθορίσουν τη συνέχεια

Της Μαίρης Βενέτη

Προσπάθεια αντίδρασης επιχειρούν να βγάλουν οι αγορές, μετά από μια δύσκολη εβδομάδα έντονου volatilty και με απώλειες που για κάποιες αγορές μεταφράζονται σε ποσοστό πτώσης άνω του 4%.

To πόσο μακριά θα φτάσει αυτή η αντίδραση, θα είναι ο σηματωρός για το τι μέλλει γενέσθαι εφεξής στις αγορές.

Ειδικά μετά την αξιοσημείωτα γρήγορη υποχώρηση την Τρίτη του Ντόναλντ Τραμπ από την τελευταία επίθεση του στην Κίνα, καθώς καθυστέρησε για περισσότερο από δυο μήνες κάποιους νέους δασμούς σε καταναλωτικά προϊόντα που προγραμματίζονταν να τεθούν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, οι ταύροι των αγορών ευελπιστούν οι αγορές να επιστρέψουν στο πρότερο θετικό momentum.

Όμως τα πράγματα αυτή τη φορά δεν είναι τόσο απλά.

Πρώτον γιατί ο εμπορικός πόλεμος έχει ήδη στείλει τον λογαριασμό στις περισσότερες εξαγωγικές οικονομίες, με τη γερμανική να μετράει ήδη ισχυρό κόστος.

Δεύτερον, γιατί η Κίνα εξακολουθεί να στέλνει αντιφατικά μηνύματα του στυλ, ότι θα πάρει αντίμετρα σε περίπτωση που η κυβέρνηση Τραμπ προχωρήσει στην επιβολή των νέων δασμών, αλλά διατηρεί ταυτόχρονα ζωντανές τις ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία.

Εν τω μεταξύ όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα της αύξησης εισαγωγών από τις ΗΠΑ αγροτικών προϊόντων, αυτό άλλωστε πυροδότησε και την επανεκίνηση της σινοαμερικανικής διαμάχης, ούτε κουβέντα.

Μέσα σε αυτό το αν μη τι άλλο θολό τοπίο, οι αγορές καλούνται καταρχήν να μη δώσουν σήμερα εβδομαδιαίο κλείσιμο κάτω από κρίσιμα τεχνικά όρια.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι τα όρια αυτά είναι οι 11.534 μονάδες για τον γερμανικό δείκτη Dax, οι 5151 για τον γαλλικό CAC40, και οι 7006 μονάδες για τον αγγλικό UK100.

Για την μητέρα των αγορών το εβδομαδιαίο κλείσιμο δεν πρέπει να είναι κάτω από τις 2844 μονάδες ενώ για τη δική μας αγορά το επιθυμητό επίπεδο του εβδομαδιαίου κλεισίματος οριοθετείται στις 806 μονάδες.

Στην Ασία τουλάχιστον είχαμε διακράτηση των ορίων αυτών, με κλείσιμο πάνω από τις 25624 για τον Hang Seng και πάνω από τις 2820 μονάδες για την Σανγκάη.

Σε περίπτωση που σήμερα λοιπόν κρατήσουν τα προσχήματα η Ευρώπη και η Αμερική, τότε όλα θα κριθούν από την επόμενη εβδομάδα, με τους long να αναμένουν με αγωνία την ανοδική διάσπαση των κάτωθι αντιστάσεων:

Τις 11940 μονάδες για τον Dax, τις 5455 μονάδες για τον CAC40, τις 7390 για τον αγγλικό δείκτη UK100 τις 2940 για τον S&P, τις 27700 για τον Hang Seng και τις 2908 για τη Σανγκάη.

Για τη χώρα μας ο συναγερμός απενεργοποιείται στην ανοδική διάσπαση των 860 μονάδων, με πρώτες αντιστάσεις στις 826 και 845 μονάδες.


Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.