Τα λέει ο Κλάους στον Ευκλείδη για να τ' ακούσει ο Αλέξης…

Τα λέει ο Κλάους στον Ευκλείδη για να τ' ακούσει ο Αλέξης…

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Από τη Σκύλα στη Χάρυβδη. Από το κόμμα στο Eurogroup. Οι Ευρωπαίοι επαινούν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την προσπάθειά του να συνδυάσει τα κομματικά του καθήκοντα με τις υπουργικές του υποχρεώσεις.

Οι θερμοκέφαλοι του Μεγάρου Μαξίμου «φουσκώνουν» τις υποσχέσεις και ετοιμάζουν βομβαρδισμό νομοσχεδίων για να αναδείξουν το «κοινωνικό πρόσωπο» της μεταμνημονιακής εποχής.

Ο Ευκλείδης μετρά και ξαναμετρά τα κουκιά του Προϋπολογισμού και τα λεφτά δεν φτάνουν για να χρηματοδοτήσει όλα αυτά τα μέτρα χωρίς την περικοπή των συντάξεων.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποιεί: Για να μην κόψετε τις συντάξεις και για να κάνετε παροχές πρέπει να μου βρείτε τα αντίστοιχα κονδύλια του Προϋπολογισμού αλλιώς θα πάθετε ότι και η Ιταλία. Μόνο που η Ιταλία αντέχει την πίεση των αγορών και την άνοδο των επιτοκίων, η Ελλάδα με το ευάλωτο τραπεζικό σύστημα, δεν θα καταφέρει να επιζήσει ούτε μια βδομάδα.

Ο επικεφαλής του βασικού δανειστή της Ελλάδας, ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM, απηχεί τις απόψεις της πλειοψηφίας των Υπουργών του Ευrogroup κι αυτό θα φανεί σήμερα στη συνεδρίαση του Euroworking Group.

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να αποδείξει ότι οι Έλληνες πληρώνουν τους φόρους τους, για να εμφανίσει υπερπλεόνασμα και ότι η κυβέρνησή του έχει συναίσθηση των μεγεθών των μέτρων που ψηφίζει.

Εφόσον τα νούμερα δεν βγαίνουν, το μέτρο περικοπής των συντάξεων θα εφαρμόζεται μερικώς, θα «παραμετροποιείται» με βάση τις δημοσιονομικές ανάγκες.

Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν μόνο για τους άνω των 70 ετών συνταξιούχους ή με άλλα εισοδηματικά κριτήρια.

Κάποιοι άλλοι υπουργοί από αυτούς που επηρεάζουν σημαντικά τη διοίκηση του ESM εισηγούνται πιο σκληρά μέτρα: Αν δεν θέλετε να περικόψτε τις συντάξεις τότε εφαρμόστε το ψηφισμένο μέτρο μείωσης του αφορολόγητου.

Εκεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «πονά» περισσότερο αφού έχει δηλώσει ότι «αν μειωθεί το αφορολόγητο εγώ θα παραιτηθώ». Το ψήφισε όμως…