Τα 3+1 εμβληματικά έργα της TΕΡΝΑ Ενεργειακή

Τα 3+1 εμβληματικά έργα της TΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η Τέρνα Ενεργειακή καταγράφει το δικό της «growth story» στις διεθνείς αγορές όπου δραστηριοποιείται, κάτι που αποδεικνύεται και από τις εκθέσεις διεθνών οίκων για την εταιρεία. Για την πενταετία 2021-2016 η Wood &Company προβλέπει 1,57 GW εγκατεστημένης ισχύος στην Ελλάδα, ενώ η ίδια εταιρεία προχωρά στην αναβάθμιση της τιμής –στόχου της μετοχής της εισηγμένης σε 17,6 ευρώ.

Πρόκειται για αύξηση κατά 19% συγκριτικά με την προηγούμενη τιμή-στόχο των 14,8 ευρώ, αλλά και 43% περίπου από τη σημερινή τιμή της εταιρείας στο «ταμπλό». Οι αναλυτές εκτιμούν πως τα ετήσια έσοδα της εισηγμένης το 2021 θα ξεπεράσουν τα 275 εκατ.ευρώ και τα κέρδη της τα 52,2 εκατ.ευρώ, τα οποία έως το 2023 θα έχουν υπερδιπλασιαστεί στα 113 εκατ.ευρώ με τζίρο 404 εκατ.ευρώ. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην προβλεπόμενη αύξηση της εγκατεστημένης παραγωγής, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως έως το 2026 τα έσοδα θα ξεπερνούν τα 520 εκατ.ευρώ και τα κέρδη τα 160 εκατ.ευρώ. 

Η εξέλιξη αυτή μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η εισηγμένη πραγματοποιεί κάθε έτος εμβληματικά έργα που αναμορφώνουν τον ενεργειακό χάρτη και την τοποθετούν στις ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες διεθνώς. Ποιά τα έργα που «τρέχουν «ή αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο παρόν έτος; Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας στο Liberal Markets «φέτος τα projects που έχουν ξεκινήσει ή αναμένεται να  «τρέξουν»  είναι το project στον Αγ.Ευστράτιο,όπου ήδη τρέχουν οι μελέτες και αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος λίγο μετά το καλοκαίρι,  το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, το έργο στην Καρυστία που βρίσκεται στη φάση προγραμματισμού και το έργο στην Αμφιλοχία,για το οποίο αναμένεται το νομοθετικό πλαίσιο για να ξεκινήσει». 

Το Liberal Markets παρουσιάζει τα τέσσερα αυτά εμβληματικά έργα, τα οποία αναμορφώνουν τον επιχειρηματικό χάρτη στην Ελλάδα και έχουν πολλαπλασιαστική αξία για τη χώρα και την εταιρεία. 

Τι προβλέπεται για τις μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Το έργο που βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης για την κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργσίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και χώρων υγειονομικής ταφής στην Πελοπόννησο, είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα. Το υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, ενώ λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων.

Η σύμβαση του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ισάριθμων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, καθώς και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κορινθία και Αργολίδα. Επίσης, σύμφωνα με το σχεδιασμό του, θα παράγει πράσινη ενέργεια με αποτέλεσμα να αποτελεί περιβαλλοντική υποδομή με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Επίσης, προβλέπεται να μειώσει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων αποτρέποντας παράλληλα το ενδεχόμενο προστίμων.

Με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις κείμενες και ευρωπαϊκές νομοθεσίες, ενισχύεται η προστασία του περιβάλλοντος και προβλέπεται βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών υγείας των πολιτών. Η υλοποίηση του έργου με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής επιλύει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με προφανή οφέλη στον Τουρισμό, την Εκπαίδευση και τη νέα ποιοτική Γεωργία, που είναι στρατηγικός στόχος για τη χώρα.

Η κατασκευή 18 Αιολικών Πάρκων στην Καρυστία

Ένα ακόμη σημαντικό έργο για την εταιρεία, το οποίο αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την εγκαταστημένη ισχύ παραγωγής ενέργειας της εισηγμένης, είναι αυτό που υλοποιείται για την κατασκευή και λειτουργία 18 Αιολικών Πάρκων συνολικής ισχύος 360 MW στο Δήμο Καρυστίας στην Εύβοια. 

 Αιολικό Πάρκο στη Βέροια

Τα αιολικά πάρκα προβλέπεται να διασυνδεθούν με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.) μέσω υποβρύχιου καλωδίου μήκους 69 χλμ περίπου το οποίο θα ξεκινά από την Εύβοια και θα καταλήγει στην Αττική, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 18 άμεσες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του έργου.

Τα έργα αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία

Η  εταιρεία έχει υποβάλει αιτήσεις χορήγησης αδειών παραγωγής για έργα αντλησοταμίευσης συνολικής ισχύος άνω των 2.400 MW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έχει ήδη λάβει άδειες παραγωγής για 2 έργα, συνολικής ισχύος 680 MW στον Δήμο Αμφιλοχίας, Αιτωλοακαρνανίας.

Το project  αποτελείται από δύο ξεχωριστές άνω δεξαμενές στις θέσεις «Άγιος Γεώργιος» και «Πύργος» και μια κοινή κάτω δεξαμενή, την υφιστάμενη τεχνητή λίμνη Καστρακίου. Ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός θα εγκατασταθεί σε δύο ανεξάρτητους σταθμούς παραγωγής-άντλησης, στα βορειοανατολικά της λίμνης Καστρακίου. Ο σκοπός του Έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής. Η περίσσεια της αιολικής, φωτοβολταϊκής ή/και  θερμικής παραγωγής θα αποθηκεύεται υδραυλικά, μέσω άντλησης ύδατος από την κάτω στις άνω δεξαμενές κατά τη διάρκεια χαμηλής κατανάλωσης ή σε περιόδους υπερπαραγωγής από Α.Π.Ε. Ακολούθως,  η αποθηκευμένη ενέργεια θα αποδίδεται πάλι ως ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα, μέσω των υδροστροβίλων, κατά τη διάρκεια των ωρών υψηλής ζήτησης. 

 Υδροηλεκτρικό έργο Δαφνοζωνάρα

Μετά το καλοκαίρι ξεκινούν οι κατασκευές στον Αγ.Ευστράτιο

Τέλος, η εταιρεία πρόσφατα υπέγραψε το έργο για το υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ για το νησί του Αγ.Ευστρατίου. Το project βρίσκεται στη διαδικασία των μελετών και αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευαστική του περίοδος λίγο μετά το καλοκαίρι. Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία:

  • ενός Υβριδικού Σταθμού (ΥΒΣ) ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο νησί του Αγ. Ευστρατίου, που θα αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια (Α/Γ), έναν φωτοβολταϊκό σταθμό (Φ/Β), συσσωρευτές αποθήκευσης και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου.
  • ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεθέρμανσης για τον οικισμό του Αη Στράτη, συμπεριλαμβανομένων των κτηριακών εγκαταστάσεων. Το σύστημα τηλεθέρμανσης θα περιλαμβάνει κεντρικές μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας (δεξαμενές θερμού νερού), καθώς και το δίκτυο διανομής της θερμικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Η θερμική ενέργεια που θα παράγεται, θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και θερμού νερού χρήσης στα κτήρια ολόκληρου του οικισμού του Αγ. Ευστράτιου.

Τα δύο υποσυστήματα θα συνεργάζονται και θα λειτουργούν ως ένα. Στόχος είναι η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού σε ποσοστό μεγαλύτερο από 85% και παράλληλα η μεγιστοποίηση της κάλυψης των αναγκών του οικισμού σε θέρμανση και σε θερμό νερό χρήσης, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το 2021 όπως φαίνεται θα είναι έτος ανάπτυξης για την Τέρνα Ενεργειακή, η οποία θα οδηγήσει στην μακροπρόθεσμη ενίσχυση των μεριδίων αγοράς που διαθέτει σε Ελλάδα και στις χώρες του εξωτερικού που δραστηριοποιείται. Τα έργα που υλοποιεί έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την κοινωνία και την οικονομία, καθώς συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση και σε ένα μέλλον πιο φιλικό στο περιβάλλον.