Συνεργασία Telefonica – Rakuten για τη δημιουργία ανοιχτού δικτύου 5G

Συνεργασία Telefonica – Rakuten για τη δημιουργία ανοιχτού δικτύου 5G

Η ισπανική Telefonica υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την ιαπωνική Rakuten προκειμένου να αναπτύξουν ένα σύστημα δικτύου ραδιοεπικοινωνιών 5G που θα χρησιμοποιεί μια ανοιχτή πλατφόρμα και τεχνητή νοημοσύνη, ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο εταιρείες.

Η ιαπωνική εταιρεία είναι ο πρώτος πάροχος κινητής τηλεφωνίας που αναπτύσσει ένα δίκτυο που βασίζεται στην τεχνολογία Open Radio Access Network (RAN), η οποία χρησιμοποιεί λογισμικό ώστε να «τρέχει» λειτουργίες του δικτύου στο cloud, πράγμα που απαιτεί λιγότερο υλικό εξοπλισμό.

Η Rakuten σκοπεύει να ξεκινήσει την παροχή υπηρεσιών 5G στην Ιαπωνία αργότερο αυτόν τον μήνα, αφού αναγκάστηκε να καθυστερήσει για αρκετούς μήνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία υπόσχεται να μειώσει δραστικά το κόστος για τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, καθώς χρησιμοποιεί λογισμικό που βασίζεται στο cloud και εξοπλισμό που διατίθεται στο εμπόριο, αντί για τον κατοχυρωμένο εξοπλισμό που προμηθεύουν εταιρείες όπως η Nokia, η Ericsson και η Huawei.

Οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να αναπτύξουν ένα κοινό σύστημα προμηθειών λογισμικού και εξοπλισμού Open RAN, που θα τους επιτρέψει να αυξήσουν τον όγκο και να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας.

«Δεν δημιουργούμε ένα ανταγωνιστικό εργαλείο με το Open RAN. Επιχειρούμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα», δήλωσε εκπρόσωπος της Telefonica, προσθέτοντας ότι είναι ανοιχτοί στην προοπτική συνεργασίας με άλλους παρόχους.

Ο ισπανικός όμιλος σκοπεύει να αποσύρει σταδιακά τον εξοπλισμό της Huawei από τον ευαίσθητο πυρήνα του δικτύου 5G ώστε να μην βρεθεί εκτεθειμένος στους κινδύνους απόδοσης και προστασίας δεδομένων που επιφέρει η εξάρτηση από έναν μόνο προμηθευτή, παρόλο που έχει συχνά δηλώσει ότι δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν τις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ο εξοπλισμός της κινεζικής εταιρείας δεν παρέχει ασφάλεια.