Στον αστερισμό των deals ο ασφαλιστικός κλάδος

Στον αστερισμό των deals ο ασφαλιστικός κλάδος

Η έντονη κινητικότητα που παρουσιάζει εδώ και ενάμιση χρόνο η ασφαλιστική αγορά αναμένεται να συνεχισθεί και μέσα στους υπόλοιπους μήνες του τρέχοντος έτους.

Οι εξελίξεις στην αγορά αυτή οδήγησαν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, με αποτέλεσμα τη μεγάλη συγκέντρωση στον κλάδο και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους Ζωής και κατά ζημιών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η προαναφερόμενη συγκέντρωση έχει οδηγήσει στο ότι οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου κατέχουν το 81% της αγοράς, σε όρους τεχνικών προβλέψεων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι αναλυτές, πάντως, που παρακολουθούν την αγορά εκτιμούν ότι η συγκέντρωση θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι εξαγορές αναμένεται να συνεχιστούν και στο μέλλον. Απλώς, στην παρούσα φάση οι μακροοικονομικές εξελίξεις, και ιδιαίτερα ο υψηλός πληθωρισμός έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και επηρεάζουν τις αποτιμήσεις και τις αξίες των επιχειρήσεων.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ασφαλιστικής αγοράς είναι η στροφή προς τις υπηρεσίες υγείας αλλά και τα επενδυτικά - συνταξιοδοτικά προϊόντα unit - linked. Στους τομείς αυτούς άλλωστε είναι επικεντρωμένο το νέο business plan της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία εξαγοράστηκε από το fund CVC  Capital Partners. Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά ολοκληρώθηκε και τυπικά στις 31 Μαρτίου.

Η μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές ως μια σημαντική αλλαγή για το σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της ένας τόσος μεγάλος επενδυτικός οργανισμός αναλαμβάνει τον έλεγχο μίας πολύ μεγάλης ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας, σε στρατηγική συνεργασία με μία πολύ μεγάλη τράπεζα.

Στην προαναφερόμενη τάση της στροφής των ασφαλιστικών εταιρειών στις υπηρεσίες υγείας και στα επενδυτικά προϊόντα,  σημαντική είναι η συμβολή της πρόσφατης πανδημίας, αλλά και των μεταβολών στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, που δημιουργούν νέες τάσεις στη ζήτηση ασφαλιστικών προϊόντων.

Έτσι, με βάση τα δεδομένα αυτά αναμένεται να υπάρξει αυξημένη ζήτηση τόσο στον κλάδο Υγείας, με ευέλικτα προϊόντα και υπηρεσίες που θα μπορούν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών των καταναλωτών ανάλογα πάντα με τα εισοδήματά τους, καθώς επίσης και στη στροφή προς επενδυτικά - συνταξιοδοτικά προϊόντα (τύπου Unit Linked, χωρίς εγγυήσεις επιτοκίων) με στόχο το απώτερο μέλλον και μια ποιοτικότερη ζωή κατά την περίοδο της σύνταξης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά προϊόντα της Εθνικής Ασφαλιστικής,  αυτά σχεδιάζονται από κοινού με την Εθνική Τράπεζα. Τα προϊόντα αυτά συνδυάζουν υψηλή προστασία του αρχικού κεφαλαίου, με μερική εγγύηση τουλάχιστον 87,50% στη λήξη του προϊόντος και επιτρέπουν τη συμμετοχή και με μικρά ποσά, σε μία προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι απώλειες των αποταμιευτών από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας, με τους επενδυτές να μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της επένδυσής τους μέσω Digital Banking.

Σημαντικές εξαγορές που προμηνύουν ανακατατάξεις

Άλλη μια μεγάλη εξαγορά ήταν αυτή του ποσοστού 82,17% της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz, η οποία ανακοινώθηκε περί τα μέσα Φεβρουαρίου, η οποία πήρε πρόσφατα το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2022

Η στρατηγική, αυτή  κίνηση της Allianz θα οδηγήσει σε ανακατατάξεις µεριδίων στην αγορά, καθώς η ενιαία εταιρεία που θα δηµιουργηθεί από τη συγχώνευση θα είναι βάσει ακαθάριστων ασφαλίστρων, ο πέµπτος µεγαλύτερος πάροχος ασφαλιστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, αλλά και η πρώτη εταιρεία στις Γενικές Ασφαλίσεις. Προοπτικές διεύρυνσης εργασιών ανοίγονται για την εταιρεία και στους τοµείς υγείας και ζωής, που σύµφωνα µε τα µερίδια αγοράς θα είναι πέµπτη σε κατάταξη.

Ο χορός των εξαγορών βέβαια είχε αρχίσει εδώ και ενάμιση χρόνο και συγκεκριμένα την τελευταία ημέρα του 2020 με πρώτη αυτήν της AXA Ελλάδος από την Generali Ελλάδος. Η εξαγορά αυτή, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αλλαγής στρατηγικής του γαλλικού πολυεθνικού ομίλου (AXA) να φύγει από συγκεκριμένα κράτη στην Ευρώπη και μέσα σ’ αυτά ήταν και η Ελλάδα. Η συμφωνία με την Generali ήταν σε διεθνές επίπεδο και έτσι τυπικά η AXA Ελλάδος εξαγοράστηκε από την Generali Ελλάδος. Οι δύο εταιρείες είχαν παρεμφερή χαρακτήρα και τα ίδια χαρτοφυλάκια. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια προϊόντα, η νέα Generali που θα προκύψει από την εξαγορά θα έχει διπλασιάσει τα μερίδιά της και σε άλλα προϊόντα υπήρξαν επικαλύψεις. Οι συγχωνεύσεις βρίσκονται ήδη στη διαδικασία ολοκλήρωσης.

Μία ακόμη εξαγορά που πραγματοποιήθηκε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν αυτή της Metlife από τη NN Ασφαλιστική.  Η εξαγορά αυτή προέρχεται από τη διεθνή τάση της αμερικανικής Metlife (μετεξέλιξη της Alico στην ελληνική ασφαλιστική αγορά) να πουλήσει και αυτή θυγατρικές της εταιρείες. 

Οι δύο εταιρείες (Metlife και NN) έχουν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά και βασικά μπορεί να προκύψουν σημαντικές συνέργειες για τη νέα NN στην Ελλάδα.  Η Metlife έχει μεν κλάδο υγείας, αλλά είναι πολύ δυνατή στις ομαδικές ασφαλίσεις. Η NN στην Ελλάδα έχει κλάδο υγείας και είναι εξίσου δυνατή στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς. Τα προϊόντα υγείας της Metlife θεωρούνται premium σε ποιότητα και τιμές, ενώ τα προϊόντα υγείας της NN έχουν ως στόχο τη διαφοροποίηση των καλύψεων και των αναγκών, απευθυνόμενα σε κάθε είδους εισόδημα. Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς θεωρούν ότι οι δύο όμιλοι μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και φαίνεται ότι θα καταφέρουν να ομογενοποιηθούν αυξάνοντας τα μερίδια αγοράς τους.

Η τελευταία μεγάλη εξαγορά που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη χρονιά ήταν αυτή της Insurance Market από το Anytime.  Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εξαγορά μέσα στο χώρο των ασφαλιστικών πλατφορμών. Οι απευθείας (direct) ασφαλιστικές πωλήσεις αποτελούν ένα μεγάλο και συνεχώς διευρυνόμενο κανάλι πωλήσεων ασφαλιστικών προϊόντων. Η εξαγορά της Insurance Market ουσιαστικά ενισχύει ακόμη περισσότερο την παρουσία της Anytime στον χώρο της διαδικτυακής ασφάλισης.