Στόχος των κολοσσών της Ευρώπης τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Στόχος των κολοσσών της Ευρώπης τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Πλησιάζει η ώρα που το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάρει σάρκα και οστά με τους διεθνείς οίκους να προβαίνουν σε αναλύσεις –εκτιμήσεις για τη δομή του και το ξεκίνημα της εκταμίευσης στις χώρες της Ευρωζώνης.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει στην άντληση 800 δισ. ευρώ για το Ταμείο, μέσω ομολογιακών εκδόσεων στέλνοντας επιστολή στους διαπραγματευτές της πρωτογενούς αγοράς με την πρόσκληση να υποβάλλουν προτάσεις για  την πρώτη ομολογιακή έκδοση.

Για τη φετινή χρονιά υπολογίζεται η άντληση 80 δισ ευρώ για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος, με ποσοστό περί το 30% να προέρχεται μέσω «πράσινων ομολόγων» .

Σύμφωνα με τη JP Morgan οι χώρες της περιφέρειας αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο, με την εκταμίευση να ξεκινά από τον Αύγουστο και την επίδραση στις οικονομίες να αναμένονται κυρίως για το β΄εξάμηνο του έτους.

Η Ιταλία λαμβάνοντας 100 διΣ. ευρώ σε δάνεια και 80 δις σε επιχορηγήσεις θα εισπράξει τη μερίδα του λέοντος, ενώ τα 33 δισ. για την Ελλάδα δεν θα κατευθυνθούν μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις αλλά πρόκειται να χρηματοδοτηθούν και μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις , δεδομένου ότι  η ενεργειακή μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του σχεδίου και αναμένεται να προσελκύσουν τουλάχιστον το 37% και 20% των κονδυλίων αντίστοιχα. 

Στην ανάλυσή της η JP Morgan στοχεύει σε ένα καλάθι επιλεγμένων μετοχών από όλη την Ευρώπη, οι εταιρείες των οποίων αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από το Ταμείο Ανάκαμψης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.  Θέτουμε στο διαγραμματικό μικροσκόπιο τρεις εμβληματικές πολυεθνικές που διαπραγματεύονται στα διεθνή χρηματιστήρια:

Η ArcelorMittal S.A. είναι μια πολυεθνική εταιρεία παραγωγής χάλυβα στο Λουξεμβούργο με έδρα την Πόλη του Λουξεμβούργου. Ιδρύθηκε το 2006 από την εξαγορά και τη συγχώνευση της Arcelor από την ινδική ιδιοκτησία Mittal Steel.   Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής  χάλυβα σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική και απασχολεί 168.000 υπαλλήλους, έχοντας πελάτες σε 160 χώρες. Η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται  στα 34,83 δισ ευρώ.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Η μετοχή ξεκίνησε από τα τέλη Οκτωβρίου του 2020 την ανοδική της πορεία, δημιουργώντας ένα έντονα ανοδικό κανάλι ,διασπώντας  την πολύ ισχυρή αντίσταση των 24,74 δολαρίων. Ο τίτλος  κινείται προς τα υψηλά των 37,5 δολαρίων στα υψηλά του 2018, ενώ σε ενδεχόμενο διορθωτικής κίνησης και καθοδικής διαφυγής από το κανάλι τα 28,15 δολάρια, αποτελούν την πρώτη στήριξη. Ισχυρή στήριξη παρέχουν τα 24,74 δολάρια, γραμμή λαιμού του  διετούς ( 2019-2021) κυκλικού πυθμένα, η λύση του οποίου έδωσε την ανοδική κίνηση.

IBERDOLA : IBE 

Η Iberdrola είναι μια ισπανική πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας που εδρεύει στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Η Iberdrola έχει εργατικό δυναμικό περίπου 34.000 υπαλλήλων σε δεκάδες χώρες σε τέσσερις ηπείρους που εξυπηρετούν περίπου 31,67 εκατομμύρια πελάτες. Η  Iberdrola είναι πλέον παγκόσμιος ηγέτης της ενέργειας, ο νούμερο ένα παραγωγός αιολικής ενέργειας και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση ( 66 δις ευρώ).

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Η μετοχή διόρθωσε ελεγχόμενα στις αρχές του πανδημικού 2020 και από τα 7,90 ευρώ ξεκίνησε την ανοδική της πορεία μέχρι τα υψηλά του 2021 στα 12,57 ευρώ. Ο τίτλος διορθώνει προς την κάτω πλευρά του καναλιού και όσο βρίσκεται κάτω από τον απλό κινητό μέσο των 50 εβδομάδων, έχει στόχο την στήριξη των 10,10 ευρώ. Καθοδική διαφυγή από το κανάλι θα επιφέρει πιέσεις των πωλητών προς την επόμενη στήριξη των 9,20 ευρώ. Στο θετικό σενάριο, υπέρβαση του κινητού μέσου θα προσδώσει ορμή προς τα νεότερα υψηλά στην άνω πλευρά του καναλιού.

STMicroelectronics: STM 

Η STMicroelectronics είναι ένας γαλλικός-ιταλικός πολυεθνικός κατασκευαστής ηλεκτρονικών και ημιαγωγών που εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας, ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης δύο κρατικών ημιαγωγών εταιρειών το 1987: "Thomson Semiconducteurs" της Γαλλίας και "SGS Microelettronica" της Ιταλίας.  Κεφαλαιοποίηση 27,6 δις ευρώ.

EBΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η μετοχή κινείται εντός του καθοδικού τριγώνου G1-G2  με ισχυρή στήριξη τα 28,43 ευρώ. Καθοδική διαφυγή από το τρίγωνο, θα έχει ως ελάχιστο στόχο την στήριξη των 25,74 ευρώ, που είναι τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2020. Το θετικό σενάριο, θα ενεργοποιηθεί με ανοδική διάσπαση της G1 με στόχο τα υψηλά έτους  στα 35,91 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.