Στο Μινώταυρο του χρέους τα έσοδα από τις 19 αποκρατικοποιήσεις!

Στο Μινώταυρο του χρέους τα έσοδα από τις 19 αποκρατικοποιήσεις!

Του Γιώργου Φιντικάκη

Όχι μόνο θα γίνουν 19 αντί για εννέα αποκρατικοποιήσεις, όπως επέμενε η κυβέρνηση αλλά «τζάμπα» πήγε και η προσπάθειά της, ώστε μέρος από τα έσοδα να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη.

Διαβάζοντας την έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν για τη πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που φέρει ημερομηνία 7 Μαίου 2016, και έχει στη διάθεσή του το liberal.gr, τα έσοδα και από τις 19 αυτές αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του νέου «Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων & Επενδύσεων» (ΤΑΕ) όπως θα αποκαλείται, παρ'' ότι η κυβέρνηση πάσχιζε για το αντίθετο, θα κατευθυνθούν όλα στο βωμό του χρέους!

Το ίδιο θα συμβεί και με τα έσοδα από τη πώληση μετοχών του ΤΧΣ. Τα υπόλοιπα από τα έσοδα του νέου Ταμείου, δηλαδή όσα θα προέλθουν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας (ΕΤΑΔ), και κάποιων κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων που θα εισφερθούν στη νέα θυγατρική για τις ΔΕΚΟ, θα διατεθούν ισόποσα, κατά 50% στην εξυπηρέτηση του χρέους και κατά 50% στην ανάπτυξη (μέσω επενδύσεων).

Συμπέρασμα; Όχι μόνο θα γίνουν σχεδόν διπλάσιες αποκρατικοποιήσεις από όσες ισχυριζόταν η κυβέρνηση, αλλά και τα έσοδα που θα προέλθουν από αυτές θα τα φάει όλα η μαύρη τρύπα του χρέους, σύμφωνα τουλάχιστον με την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν.

H έκθεση κάνει εκτενή αναφορά στο ρόλο, τον τρόπο λειτουργίας και τις θυγατρικές που θα απαρτίζουν το ΤΑΕ, η σύσταση του οποίου συνιστά ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Πολλά από τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση είναι γνωστά, άλλα όχι και τόσο.

Ειδικότερα:

- Τέσσερις θα είναι οι θυγατρικές που θα απαρτίζουν το ΤΑΕ, το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, η ΕΤΑΔ και μια νέα θυγατρική όπου θα ενταχθούν κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις.

- Το Ταμείο θα πρέπει να καταστεί άμεσα λειτουργικό από τη πρώτη ημέρα ψήφισης του νόμου (day one).

- Στα assets η διαχείριση θα γίνεται επαγγελματικά, διακριτή από το Δημόσιο.

- Η διοίκηση του ΤΑΕ θα ασκείται από το 5μελές Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board), τα 3 μέλη του οποίου θα διορίζει η ελληνική πλευρά και τα 2 οι θεσμοί, εκ των οποίων και ο Πρόεδρος. Τα μέλη θα πρέπει να έχουν οριστεί το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2016. Για αποφυγή τυχόν διαφωνιών, κάθε απόφαση θα λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία (4/5).

- Το Εποπτικό Συμβούλιο θα εποπτεύει το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου πρέπει να επιλεγούν έως το Σεπτέμβριο του 2016, και εν συνεχεία να ορίσουν τα μέλη των ΔΣ των τεσσάρων θυγατρικών του ΤΑΕ.

- Το Δ.Σ. του ΤΑΕ θα έχει την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού και του action plan του Ταμείου.

- Ο ακριβής καθορισμός του χαρτοφυλακίου του ΤΑΕ συνιστά επίσης προαπαιτούμενο. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η δημιουργία του portfolio, και να έχει ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2016.

- Εντός πέντε ετών, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση των μετοχών των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.

- Στο Asset Development Plan (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ με τις 19 αποκρατικοποιήσεις, το οποίο και επικαιροποιήθηκε στις 26 Απριλίου 2016, υπάρχει μια λίστα με core assets.

- Στην ΕΤΑΔ θα εισφερθούν όλα τα ακίνητα του Δημοσίου, γύρω στα 70.000.

- Στην εταιρεία των κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων, θα μεταφερθούν σε πρώτη φάση 6 εταιρείες.

Προστασία από πολιτικές παρεμβάσεις

Τέλος, ενδιαφέρον έχει και το υπονοούμενο που αφήνει κομψά η έκθεση της Κομισιόν για πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο των αποκρατικοποιήσεων. Εκφράζεται συγκεκριμένα η εκτίμηση ότι «η πρόοδος των αποκρατικοποιήσεων θα βελτιωθεί, όσο θα ενισχύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και εφόσον η διακυβέρνηση του νέου υπερ-Ταμείου προστατεύει τα Δ.Σ των τεσσάρων θυγατρικών του αδικαιολόγητες παρεμβάσεις», υπονοώντας προφανώς από υπουργούς, όπως κατά κόρον συμβαίνει σήμερα.

Διαβάστε ακόμα:

- Πρέσσα από μνημόνιο για 19 ιδιωτικοποιήσεις