Στο Μαξίμου πανηγυρίζουν αλλά στο Βερολίνο μετρούν τις ψήφους

Στο Μαξίμου πανηγυρίζουν αλλά στο Βερολίνο μετρούν τις ψήφους

Του Χρήστου Ν. Κώνστα 

Στο Μέγαρο Μαξίμου το θεωρούν δεδομένο: Η περικοπή των συντάξεων δεν θα γίνει. Και προετοιμάζουν τις σχετικές εκδηλώσεις λαϊκών πανηγυρισμών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η απόφαση του Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου είναι δεδομένη. Αντιθέτως.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διεμήνυσαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι δεν είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν σ' ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, στις 19 Νοεμβρίου ώστε να ανάψουν το «πράσινο φως» για να καταθέσει η κυβέρνηση, στις 21 Νοεμβρίου, τον Προϋπολογισμό του 2019 χωρίς την περικοπή των συντάξεων.

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών θα περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο, για να δουν τα δημοσιονομικά δεδομένα των 11 μηνών του έτους ώστε να υπολογίσουν ποια από τα μέτρα του «κοινωνικού πακέτου» που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα περικοπούν ή θα αναβληθούν.

Επιπλέον, οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup εάν κι εφόσον αποδεχθούν την προσωρινή αναβολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων θα φροντίσουν να το συνδέσουν με μια σειρά από προϋποθέσεις που ξεκινούν από την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και καταλήγουν στο ξεπούλημα χαρτοφυλακίων «κόκκινων δανείων» από τις τράπεζες σε -κυριολεκτικά- ευτελείς τιμές.

Με απλά λόγια, το Eurogroup θα θελήσει να διασφαλίσει ότι η ενδεχόμενη αναβολή στην περικοπή των συντάξεων αποτελεί μια μεμονωμένη και κατ' εξαίρεση πολιτική επιλογή η οποία ωστόσο θα αντισταθμιστεί με ταχύτερη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, διατήρηση των ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και επιτάχυνση των άλλων μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση ενοικίου και οι άλλες πετσοκομμένες κοινωνικές παροχές που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θα «απλωθούν στο χρόνο» ώστε να εφαρμοστούν μόνο εάν κι εφόσον εξασφαλιστεί και πιστοποιηθεί από την Τρόικα και την ξεχασμένη τον τελευταίο καιρό «ενισχυμένη εποπτεία», το πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του 2019.

Για μία ακόμη φορά, πρέπει να υπογραμμισθεί ότι τις τελικές αποφάσεις για το θέμα θα τις πάρει το Eurogroup όπου είναι απαραίτητη η ομοφωνία. Ένας υπουργός είναι αρκετός για να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το προεκλογικό οικοδόμημα της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα αν αυτός ο ένας υπουργός είναι Γερμανός ο οποίος είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τις εντολές της Γερμανικής Βουλής, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων όπου επικεφαλής είναι ο συντηρητικότερος Γερμανός πολιτικός…