Στο Δ.Σ. του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου Rosneft ο Gerhard Schroeder

Στο Δ.Σ. του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου Rosneft ο Gerhard Schroeder

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας, της Rosneft, είναι από την περασμένη Παρασκευή ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Gerhard Schroeder. Η απόφαση υπογράφηκε από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Dmitri Medvedev και δίνε στον Schroeder θέση μη εκτελεστικού διευθυντή στον όμιλο, η πλειοψηφία του οποίου ελέγχεται από το Κρεμλίνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Schroeder εργάζεται για λογαριασμό ρωσικών ενεργειακών ομίλων εδώ και 12 περίπου χρόνια, δηλαδή σχεδόν αμέσως μετά την αποχώρησή του από την καγκελαρία, από όπου τον εκτόπισε το 2005 η Angela Merkel. Οι σχέσεις του με το Κρεμλίνο και προσωπικά με τον Vladimir Putin θεωρούνται εξαιρετικές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ταχθεί επανειλημμένως και δημοσίως κατά των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας -κυρώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν και τον Rosneft και τον επικεφαλής της, Igor Sechin.

Ο Schroeder συνεργάστηκε αρχικά με την Gazprom και έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 και τον σχεδιασμό του Nord Stream 2, ο οποίος έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις άλλων χωρών της Ε.Ε. και κυρίως των ΗΠΑ. Το 2014, μάλιστα, επέλεξε να γιορτάσει τα 70ά του γενέθλια παρέα με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, στην Αγία Πετρούπολη, σε μια εκδήλωση την οποία είχε φιλοξενήσει (και χρηματοδοτήσει) η κοινοπραξία Nord Stream AG.

Φωτογραφία από Wikimedia Commons