Στις αγορές τα ΕΛΠΕ για 5ετές ομόλογο

Στις αγορές τα ΕΛΠΕ για 5ετές ομόλογο

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την καλή συγκυρία θέλουν να εκμεταλλευτούν η μία μετά την άλλη οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες, προκειμένου να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους, με πιο πρόσφατη κίνηση αυτή των ΕΛΠΕ.

Ο όμιλος ανακοίνωσε και επίσημα ότι πρόκειται να βγει στις αγορές με έκδοση ευρωομολόγου, πιθανότατα 5ετούς διάρκειας, προκειμένου μεταξύ άλλων να αποπληρώσει τους κατόχους του ομολόγου ύψους 449,5 εκατ ευρώ, και λήξεως 2021.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, το roadshow για την αναζήτηση επενδυτών ξεκινά αύριο, και η σχετική εντολή των ΕΛΠΕ για την διερεύνηση του ενδιαφέροντος, έχει ανατεθεί στις τράπεζες Alpha Bank, Citigroup Global Markets Limited, Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Eurobank, Goldman Sachs International, Nomura International plc, Εθνική και Πειραιώς.

Το ποσό που θα αντληθεί από τα ΕΛΠΕ θα διατεθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή του ομολόγου λήξεως 2021 που έχει επιτόκιο 4,875%, με την εταιρεία να απευθύνει πρόταση εξαγοράς στους παλαιούς ομολογιούχους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση των Νέων Ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την αποπληρωμή υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεών και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς. 

Συγκεκριμένα η πρόταση εξαγοράς, προβλέπει ότι για κάθε 1000 ευρώ ονομαστική αξίας των υφιστάμενων ομολογιών, τα ΕΛΠΕ προσφέρουν 1092,5 ευρώ συν τους τόκους, μέχρι την προηγουμένη της ημερομηνίας καταβολής, που θα ορισθεί στις 3 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζονται σενάρια για έκδοση της τάξης 300-400 εκατ. ευρώ, και για το λόγο αυτό εδώ και αρκετές ημέρες διεξάγονται συναντήσεις με τράπεζες και πιθανούς επενδυτές, δηλαδή funds που θα επιλέξουν να τοποθετήσουν κεφάλαια.

Tην πόρτα των διεθνών αγορών άνοιξε πρώτος ο ΟΤΕ, καταφέροντας να σηκώσει κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο δανεισμού 0,875%. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ελληνική επιχείρηση δανείζεται με τόσο χαμηλό κόστος, λιγότερο της μιας ποσοστιαίας μονάδας.

Επονται σειρά άλλων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με 7ετή έκδοση που επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ, ενώ την ευνοϊκή συγκυρία εξετάζουν να αξιοποιήσουν και άλλες μεγάλες ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ:

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. ανακοινώνει ότι η εξ ολοκλήρου θυγατρική εταιρία της, HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC (ο «Εκδότης»), ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να προβεί στην έκδοση ομολογιών (οι «Νέες Ομολογίες»), με την εγγύηση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., οι οποίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση των Νέων Ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διακριτική ευχέρεια του Εκδότη (α) για την εξαγορά των ομολογιών εκδόσεώς του με τοκομερίδιο 4,875% και λήξη τον Οκτώβριο 2021 (οι «Υφιστάμενες Ομολογίες»), πριν τη λήξη τους, σύμφωνα με τους όρους της Πρότασης Εξαγοράς που ανακοινώθηκε σήμερα, (β) για την αποπληρωμή υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεών του και (γ) για γενικούς εταιρικούς σκοπούς. Η έκδοση των Νέων Ομολογιών τελεί υπό προϋποθέσεις και ιδίως από την αποδεκτή, κατά την κρίση του Εκδότη, τιμολόγησή τους.

Οι τράπεζες Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International ορίστηκαν ως Global Coordinators, ενώ οι Citigroup Global Markets Limited, Eurobank Ergasias S.A., Nomura International plc, Alpha Bank A.E., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ως Συνδιοργανωτές (joint bookrunners) για την έκδοση και διάθεση των ομολογιών».