Στην τελική ευθεία το deal Olympia Group - Media Markt

Στην τελική ευθεία το deal Olympia Group - Media Markt

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στα χέρια της εξαιρετικά επιτυχημένης ομάδας λιανικής, ήτοι στα στελέχη που «τρέχουν» την Publιc (Olympia Group συμφερόντων Π. Γερμανού) που το 2018 πέτυχε ρεκόρ σε όλα τα επίπεδα σε μια αφιλόξενη για τον κλάδο αγορά, θα περάσει εκτός εξαιρετικά σοβαρού απροόπτου η γερμανική αλυσίδα Media Markt στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα deal που θέλουν και οι δύο πλευρές, θα φέρει νέα δεδομένα στον κλάδο, ενώ παρότι δεν έχουν πέσει ακόμη οι υπογραφές, θεωρείται θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί.

Οι συζητήσεις λαμβάνουν χώρα εδώ και πάρα πολλούς μήνες, ενώ το τελευταίο διάστημα «έτρεξε» το due diligence της αλυσίδας Media Markt από τους οίκους PwC και Deloitte για την καταγραφή αποθεμάτων και όλων των άλλων στοιχείων.

Πρόκειται για συμφωνία που θα είναι επωφελή και για τις δύο πλευρές, καθώς αφενός η μητρική της Media Markt δεν θα αποχωρήσει από την Ελλάδα, κρατώντας την παρουσία της σε μια χώρα που έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος Olympia Group θα μπει δυναμικά στο χώρο των λευκών συσκευών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Ο όμιλος του Πάνου Γερμανού θα αναλάβει το δίκτυο των δώδεκα καταστημάτων της γερμανικής αλυσίδας στην Ελλάδα, με τη διοικητική ομάδα της Public να αναλαμβάνει να «τρέξει» όλο το σύστημα.

Το… DNA στα δίκτυα καταστημάτων λιανικής

Στόχος είναι το επαναλανσάρισμα της Media Markt στην ελληνική αγορά, σε ένα πιο μοντέρνο και σύγχρονο προφίλ, που θα συγκλίνει περισσότερο με τη φιλοσοφία της Public, που «χτίζει» με τα χρόνια τη δική της κουλτούρα στο λιανικό εμπόριο, μέσα από μια ολιστική και… ανοικτή εμπειρία για τον πελάτη – καταναλωτή.

Εν καιρώ, το δίκτυο της Media Markt θα ενισχυθεί περαιτέρω με επέκταση στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια, με στρατηγικού τύπου καταστήματα.

Ο επικεφαλής του ομίλου Olympia Group Πάνος Γερμανός έχει το… DNA στον χώρο του λιανικού εμπορίου, έχοντας δημιουργήσει την (φερώνυμη) πιο επιτυχημένη αλυσίδα λιανικής στην Ελλάδα η οποία προ 13 ετών πουλήθηκε στηνCosmote, στη συνέχεια την Public, αλλά και την Play Communications που μέσα σε ελάχιστα χρόνια κέρδισε την πρώτη θέση στην κινητή τηλεφωνία στην Πολωνία! 

Σ' ό,τι αφορά το deal με τη Media Markt, η συμφωνία προβλέπει τη διατήρηση της φίρμας της γερμανικής αλυσίδας, καθώς θεωρείται ότι είναι ισχυρό brandστο χώρο, ενώ θα συσταθεί καινούρια εταιρεία, στην οποία θα μεταφερθούν οι δραστηριότητες της Media Markt στην Ελλάδα.

Την πλειοψηφία των μετοχών της νέας εταιρείας θα έχει η ελληνική πλευρά, με το γερμανικό, μητρικό όμιλο Media Markt Saturn Retail Group να κρατάει κάποιο μειοψηφικό ποσοστό.

Το εκτόπισμα της MediaMarkt στην Ελλάδα

Θυμίζουμε πως εν μέσω φημών περί αποχώρησης από την Ελλάδα, ο όμιλος Media Markt το Σεπτέμβριο του 2019 έβαλε τέλος στα σενάρια επισημαίνοντας ότι παραμένει στην Ελλάδα και δεν υπάρχει σχέδιο αποχώρησης. 

Ο όμιλος Media Markt επένδυσε στην Ελλάδα το 2005 ήτοι πριν από 14 χρόνια ως Media Saturn, διατηρεί σήμερα 12 μεγάλα καταστήματα με εκτιμώμενο μερίδιο περί το 11% -12% στην συγκεκριμένη αγορά, και βρίσκεται πίσω από την leader του κλάδου, «Κωτσόβολος». 

Απασχολεί πάνω από 900 εργαζόμενους στα καταστήματά της, ενώ αυτά τα χρόνια έχει κάνει συνολικά περίπου 120 εκατ. επενδύσεις. Δεν έχει παρουσία στην επαρχία, με τις πληροφορίες πριν από ένα ή δύο χρόνια να ήθελαν τον όμιλο να αναζητά την επέκτασή του και εκτός Αττικής, αλλά με μικρότερο και πιο ευέλικτα καταστήματα. 

Στην τελευταία οικονομική χρήση από 1η Οκτωβρίου 2016 έως 30 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 187,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,86 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις της διαμορφώθηκαν στα 43,4 εκατ. ευρώ.