Στην πλάτη της αγοράς η κυβέρνηση παίζει τα δικά της παιχνίδια

Στην πλάτη της αγοράς η κυβέρνηση παίζει τα δικά της παιχνίδια

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

«Παράθυρο» για την εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ από τον ESM αναζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να αποπληρώσει τμήμα των υποχρεώσεων της προς τρίτους, οι οποίες αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα και ξεπερνούν πλέον τα 6,5 δισ. ευρώ. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να πληρώσει τους προμηθευτές της με κονδύλια που υπάρχουν ήδη στον κρατικό κορβανά αλλά ευελπιστεί ότι οι ευρωπαίοι θα ανοίξουν νωρίτερα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την κάνουλα για να ρίξουν χρήματα στην αγορά.

Σημειώνεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το ποσό αυτό φυλάσσεται από τους κυβερνώντες όχι για κάποιο ατύχημα ή έκτακτο περιστατικό που μπορεί να συμβεί, αλλά είναι σχεδιασμένο να καλύψει συντάξεις και μισθούς στην περίπτωση που καθυστερήσει να κλείσει η αξιολόγηση.

Η οικονομία και ειδικότερα η αγορά, είναι δευτερεύουσα υπόθεση για την παρούσα κυβέρνηση. Η αποπληρωμή των χρεών του κράτους δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Αντίθετα με τυμπανοκρουσίες ακόμα και με συνέντευξη τύπου του υπουργού Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτου, θα ανακοινωθεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα της κυβέρνησης για τους φοροφυγάδες. Μόνο που το σύστημα αυτό δεν μπορεί να ελέγξει τα πεπραγμένα του κράτους και δεν μπορεί να του στερήσει τη δυνατότητα να συνεχίζει να ψωνίζει.

Αντίθετα μία επιχείρηση που χρωστά εκτός ότι μπαίνει στη λίστα των οφειλετών, δεν παίρνει φορολογική ενημερότητα και γενικότερα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει την παραγωγική της λειτουργία. Και η απέχθεια της για το επιχειρείν, τη δημιουργία και την τεχνολογία φαίνεται από την απουσία της σε δράσεις που γίνονται ακόμα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και στις λίγες στιγμές που είναι παρούσα είναι έκδηλη η αμηχανία της.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 με την ανάληψη των καθηκόντων της η κυβέρνηση δεν ενέταξε στην ατζέντα της, έναν πανευρωπαϊκό διαγωνισμό μαθητικής επιχειρηματικότητας που μέχρι τότε ήταν υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Αντίθετα μόλις τα ελληνικά σχέδια και οι προτάσεις προκρίθηκαν στη τελική διαδικασία τέθηκαν υπό την σκέπη του υπουργείου Παιδείας, προφανώς για να αποφευχθεί η κοινωνική κατακραυγή.

Δυστυχώς, μία αγορά που στενάζει τα τελευταία χρόνια έχει εσωτερικό εχθρό. Επιχειρήσεις κλείνουν, στελέχη φεύγουν από τη χώρα, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να συρρικνώνεται διαρκώς.

Μάλιστα οι πρόσφατες εκτιμήσεις θεσμικών οργάνων για την πορεία της οικονομίας το 2017 είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Και αντί λοιπόν να λαμβάνονται υπόψη εποικοδομητικά λοιδορούνται. Όπως έπραξε τις προηγούμενες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, μετά τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα.