Στα «συρτάρια» τα δισ. του πακέτου Juncker

Στα «συρτάρια» τα δισ. του πακέτου Juncker

Τη στιγμή που η ελληνική οικονομία αναζητά νέες πηγές χρηματοδότησης και η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ανίκανη να εκμεταλλευτεί τους πολύτιμους πόρους που προσφέρει το «πακέτο» Juncker. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ πριν λίγες ημέρες ο ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, εξήγησε πως η αξιοποίηση του «πακέτου» έχει «μια τρομακτική διαδικασία». Κατά τα λεγόμενα του κ. Φλαμπουράρη, πρέπει να κατατίθεται business plan όχι απλώς για το τι θέλει να κάνει κάποιος, αλλά και για το πώς θα το κάνει, ενώ απαιτείται για την έγκρισή του τα έσοδα-έξοδα να είναι συν. «Δεν γίνονται αυτά σε μία μέρα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, η μάχη που δίνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για ένα κομμάτι από την «πίτα» των 315 δισ. ευρώ του «πακέτου» Juncker συνεχίζεται, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τη χώρα μας, καθότι στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού εργαλείου τον πρώτο λόγο έχουν οι χώρες που υποβάλλουν άμεσα ώριμα επενδυτικά σχέδια. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός από τον «κουμπαρά» των 315 δισ. ευρώ για κάθε κράτος, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ΕΣΠΑ.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια αξίας 1,2 δισ. ευρώ -πρόκειται για τη λεγόμενη δημόσια δαπάνη- στο πλαίσιο του «πακέτου», τα οποία με τη μόχλευση θα φτάσουν τα 3,7 δισ. ευρώ, δηλαδή ότι θα οδηγήσουν σε επενδύσεις αυτού του ύψους. Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα είναι στη 12η θέση σε εγκρίσεις και υπογραφές δανείων και εγγυήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις στο πλαίσιο του «πακέτου», βλέποντας την… πλάτη χωρών όπως Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ολλανδία, Φινλανδία και Βέλγιο. Έως τώρα ο ιδιωτικός τομέας έχει… σώσει την Ελλάδα, μέσω επενδυτικών προτάσεων που κατατέθηκαν από επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια ώρα, ελάχιστα από τα 42 έργα που είχε προτείνει η κυβέρνηση προς ένταξη στο «πακέτο» την άνοιξη του 2016 έχουν μπει στις «ράγες» της υλοποίησης.

Ειδικότερα, μέσω του «παραθύρου» για τις υποδομές και την καινοτομία έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ σε οκτώ έργα, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μέσω του «παραθύρου» για την εγγύηση της χρηματοδότησης κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους περίπου 260 εκατ. ευρώ προς ενδιάμεσες τράπεζες, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Πώς λειτουργεί

Σημειώνεται πως στο πακέτο Juncker μπορούν να ενταχθούν ώριμα έργα, δηλαδή όσα πληρούν τους περιβαλλοντικούς όρους, έχουν σαφή χρηματοδοτική δομή, μελέτες κ.λπ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (πακέτο Γιούνκερ – EFSI) παρέχει δάνειο για επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου, με όρους χαμηλών επιτοκίων. Τα δανειακά κεφάλαια αφορούν κατά βάση ιδιωτικές επενδύσεις και υπό ορισμένους όρους συνδυασμό δημόσιων-ιδιωτικών επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργείται ένας μηχανισμός ασφαλίσεων, ο οποίος μειώνει το ρίσκο μιας χώρας εξομοιώνοντάς το με άλλες και το ίδιο κάνει για κατηγορίες επενδύσεων οι οποίες θεωρούνται πιο υψηλού ρίσκου.

Διαβάστε ακόμα:

- A. Φλαμπουράρης: Παραποιήθηκαν οι δηλώσεις μου για το «πακέτο Γιούνκερ»