Στα... 187 δισ. ευρώ ο πήχης για το ΑΕΠ του 2022

Στα... 187 δισ. ευρώ ο πήχης για το ΑΕΠ του 2022

Δέκα 10 δισ. ευρώ επιπλέον… οικονομία θα προστεθεί στη χώρα το 2022. Τουλάχιστον αυτό θα προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή. Η χρονιά, εκτιμάται ότι θα κλείσει με το ΑΕΠ της χώρας να διαμορφώνεται στα 177 με 178 δισ. ευρώ ύστερα από ανάπτυξη της τάξεως του 6,9%. Για το 2022, ο πήχης μπαίνει στα 187 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του 2022 θα έχει υπερκαλυφθεί η ζημιά που προκάλεσε στην οικονομία η πανδημία τουλάχιστον σε όρους ΑΕΠ.

Για την επόμενη χρονιά μπαίνουν και άλλοι στόχοι: Να επανέλθουν τα φορολογικά έσοδα πάνω από τα 50 δισ. ευρώ ύστερα από πολλά χρόνια - και μάλιστα χωρίς την επιβολή νέων φόρων αλλά αντίθετα με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών - αλλά και να πέσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αισθητά κάτω από τα 200 δισ. ευρώ κυρίως εξαιτίας της ανάπτυξης και λιγότερο εξαιτίας της μείωσης του χρέους σε απόλυτο αριθμό. Άλλωστε, και για την επόμενη χρονιά, το χρέος θα αυξηθεί φτάνοντας στα 355 δισ. ευρώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Ακόμη και έτσι όμως, αν καταστεί εφικτό το ΑΕΠ να φτάσει στα 187 δισ. ευρώ θα μιλάμε για επιστροφή της αναλογίας του χρέους στο επίπεδο του 189-190%.

Το οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του και περισσότερο αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας μέχρι το τέλος του 2021 αλλά και για ολόκληρο το 2022. Ακόμη και η συντηρητική Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να βλέπει μεγαλύτερα νούμερα για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, επιλέγεται για μια ακόμη φορά η συντηρητική οδός καθώς στους δύο προϋπολογισμούς που έχει καταθέσει μέχρι τώρα αυτό το οικονομικό επιτελείο το μόνο που δεν έχει λείψει είναι τα απρόοπτα και οι συνεχείς ανατροπές των δεδομένων.

Όπως και να’ χει, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, θα στέλνει μηνύματα στις αγορές ενόψει και των κρίσιμων «ραντεβού» που υπάρχουν για το 2022. Μην ξεχνάμε ότι την επόμενη χρονιά η χώρα θέλει να βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ενώ θέλει να διατηρήσει το «προνόμιο» του να γίνονται αποδεκτά τα ομόλογά της από την ΕΚΤ μετά τη λήξη του PEPP παρά το γεγονός ότι δεν θα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα (σ.σ κάτι που επίσης θα ήταν ευχής έργον να γίνει και αυτό μέσα στο 2022).

  • Μήνυμα πρώτο: Η Ελλάδα δεν θα εκμεταλλευτεί την εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής για 3η συνεχόμενη χρονιά προκειμένου να παρουσιάσει τα μεγάλα ελλείμματα του 2020 και του 2021. Το 2022 θα είναι έτος δημοσιονομικής εξυγίανσης.
     
  • Μήνυμα δεύτερο: Η Ελλάδα αλλάζει αναπτυξιακό μοντέλο. Λέει όχι στην κατανάλωση (ειδικά με τα δανεικά) και επικεντρώνεται στην αύξηση των εξαγωγών, στην ενίσχυση του τουρισμού και στην τόνωση των επενδύσεων.
     
  • Μήνυμα τρίτο: Η χώρα ρίχνει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στη βιωσιμότητα του χρέους. Με το «μαξιλάρι ασφαλείας» των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, προχωρά σε πρόωρες αποπληρωμές και αρχίζει την προσπάθεια ταχύτατης αποκλιμάκωσης της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ ώστε να επανέλθει το ταχύτερο στα επίπεδα που ήταν πριν από την  πανδημία.
     
  • Μήνυμα τέταρτο: Η χώρα μπορεί να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα μειώνοντας ταυτόχρονα του φορολογικούς συντελεστές. Ρίχνει το βάρος στο να κάνει μικρότερο το κίνητρο της φοροδιαφυγής και ισχυρότερο το κίνητρο της νομιμότητας.