Σπάει στα τρία η ΔΕΠΑ, πωλείται το 65% σε εμπορία και δίκτυα

Σπάει στα τρία η ΔΕΠΑ, πωλείται το 65% σε εμπορία και δίκτυα

Του Γιώργου Φιντικάκη

Τριχοτόμηση της ΔΕΠΑ, σε εταιρείες υποδομών, εμπορίας και διεθνών έργων, με εν συνεχεία πώληση του 65% των δύο πρώτων, προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας, που θα δοθεί σε διαβούλευση από εβδομάδα, με στόχο να έχει ψηφισθεί ως τις 20 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπ. Ενέργειας Γ. Θωμάς, όποιος επενδυτής αποκτήσει τον τομέα της εμπορίας δεν θα μπορεί να έχει συμμετοχή και στα δίκτυα. Επισήμανε επίσης ότι με την ιδιωτικοποίηση θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια που θα επιτρέψουν την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον τόσο για την εμπορία, όσο και για τα δίκτυα.

Η νέα αρχιτεκτονική της ΔΕΠΑ, έτσι όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο, έχει ως εξής:

Η υφιστάμενη εταιρεία μετονομάζεται σε ΔΕΠΑ Εμπορίας, και κρατά το εμπορικό κομμάτι. Στα περιουσιακά στοιχεία θα είναι η εμπορία, μαζί με όλα τα συμβόλαια προμήθειας. Η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων θα παραμείνει στο Δημόσιο. Εδώ θα πουληθεί το 65%, το πλήρες δηλαδή ποσοστό του Δημοσίου.

Από εκεί και πέρα, αποσχίζονται από τη σημερινή εταιρεία τα τμήματα των δικτύων και των διεθνών έργων, και συστήνονται η ΔΕΠΑ Υποδομών και η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.

Στη ΔΕΠΑ Υποδομών, με χαρτοφυλάκιο τις συμμετοχές σε ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και ΔΕΔΑ, θα πουληθεί επίσης το 65%. «Στόχος αυτού του νέου μοντέλου, είναι με την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών στα δίκτυα, να επενδυθούν κεφάλαια, και να ενισχυθεί η διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Θωμάς.

Συστήνεται εταιρεία διεθνών έργων, η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, με χαρτοφυλάκιο τις συμμετοχές της εταιρείας στους αγωγούς IGB, Poseidon, καθώς επίσης όλες τις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας.

Η προκήρυξη των διαγωνισμών, για την Εμπορία και τις Υποδομές, υπολογίζεται να διεξαχθεί στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του 2020. Η διάσπαση των εταιρειών από τον κορμό της σημερινής ΔΕΠΑ, θα γίνει με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να μην υπάρξει χρονοτριβή.

Ερωτηθείς ο κ. Θωμάς για τα χρέη ύψους 125 εκατ ευρώ της ELFE προς την ΔΕΠΑ, απάντησε ότι η τελευταία έχει πάρει τις απαραίτητες προβλέψεις στον ισολογισμό της, άρα παρ' ότι η απαίτηση υφίσταται, η εταιρεία είναι διασφαλισμένη. Σύμφωνα πάντως με όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης, η ΔΕΠΑ πρόκειται σύντομα να προσφύγει στο εφετείο κατά της ELFE.