Societe Generale: Η Fed δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια το 2016

Societe Generale: Η Fed δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια το 2016

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve Bank, δεν πρόκειται αυξήσει τα επιτόκια το τρέχον έτος, κάτι που θα συνεχίσει δίνει οφέλη στις επενδύσεις που θεωρούνται περισσότερο ριψοκίνδυνες, δήλωσε ο επικεφαλής παγκόσμιας κατανομής assets της Societe Generale, Alain Bokobza, σύμφωνα με το CNBC. 

«Το παγκόσμιο περιβάλλον θα αποτρέψει την Federal Reserve να ανεβάσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους» είπε ο κ. Bokobza στο "Squawk Box" του CNBC. 

Παρόλο που η Fed αρχικά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι κατά τη διάρκεια του έτους θα προχωρούσε σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, το Μάρτιο έδειξε ότι ήταν πιθανό να προχωρήσει τελικά μόνο σε δύο. Επιπλέον, αφότου ανέφερε ότι οι ανησυχίες σχετικά με το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, για την παραμονή ή αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, θα την απέτρεπαν να αναλάβει δράσεις, οι επενδυτές μείωσαν κατά πολύ τις προσδοκίες τους σχετικά με το αν θα υπάρξει οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων τελικά τη τρέχουσα χρονιά. 

Ακόμα και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που θεωρήθηκαν εντυπωσιακά -δημιουργήθηκαν 287.000 θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού κλάδου, έναντι 175.000 που αναμένονταν- δεν επηρέασαν ιδιαίτερα τις προσοκίες των αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν είναι πιθανό η Fed να κάνει κάποια κίνηση σύντομα. Ωστόσο αρκετοί προβλέπουν ότι θα υπάρξει μία αύξηση επιτοκίων αυτό το έτος. 

Ο περιορισμός των προσδοκιών για αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed αποτελεί μία «κρίσιμη αλλαγή» κατά τον Alain Bokobza. Όπως είπε, «είναι κάτι που προσφέρει κάποια ανακούφιση στις παγκόσμιες αγορές έπειτα από μια αρκετά δύσκολη περίοδο σήμερα μέχρι σήμερα». 

«Διατρέχουμε ακόμα κίνδυνο για τον επόμενο μήνα που πρόκειται να επαναξιολογήσουμε τη Fed για το 2017, ο οποίος είναι τόσο μια ώθηση παγκοσμίως στα επενδυτικά στοιχεία που θεωρούνται ριψοκίνδυνα από τη μία πλευρά και, από την άλλη, η αποτροπή του δολαρίου να κάνει αυτό που αναμένεται ομόφωνα, δηλαδή να αυξηθεί», είπε.

Παρά το θετικό outlook της Societe Generale για τις αγορές, η τράπεζα μείωσε τις τοποθετήσεις της σε μετοχές. Όπως σημείωσε ο κ. Bokobza, αυτό ήρθε μετά από ένα ισχυρό δεύτερο τρίμηνο στις αγορές.

«Δεν υποστηρίζουμε ότι έρχεται κάποιου είδους καταστροφή για τις αγορές κατά τα επόμενα δύο τρίμηνα, απλώς διαφοροποιούμαστε», είπε. «Έχουμε κατανομή κοντά στο 50% σε μετοχές και 50% ομόλογα και λοιπές επενδύσεις». 

Σχετικά με το Brexit, ο Alain Bokobza αναμένει ότι παρά το γεγονός πως η Ευρώπη θα δεχθεί ένα «χτύπημα» από τη ψήφο υπέρ της εξόδου, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κάποιο «δυσάρεστη τροπή» γενικά. Σημείωσε επίσης ότι το ευρώ έχει γίνει φθηνότερο, ειδικά έναντι του γεν, κάτι που αναμένται ότι θα στηρίξει τις εξαγωγές. 

Τέλος, θεωρεί ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, η Γερμανία και η Γαλλία, ακολουθούν και οι δύο πολιτικές χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, οι οποίες θα βοηθήσουν να στηριχθεί η ανάπτυξη.