Σοβιετικής έμπνευσης duty- free καταστήματα για προσέλκυση ξένου νομίσματος
Ρωσία

Σοβιετικής έμπνευσης duty- free καταστήματα για προσέλκυση ξένου νομίσματος

Η Ρωσία από το φθινόπωρο θα ανοίξει νέα καταστήματα duty-free που θα πωλούν δυτικά εισαγόμενα προϊόντα σε διπλωμάτες που θα πληρώνουν με ξένο νόμισμα σε μια πρακτική που θυμίζει τα περιβόητα καταστήματα beryozka της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης.   

Τα καταστήματα αυτά θα πωλούν προιόντα που είναι δύσκολο να βρει κανείς στα κανονικά ρωσικά καταστήματα από την στιγμή που οι ξένες μάρκες έφυγαν από τη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως επισημαίνει στο σχετικό ρεπορτάζ του ο Γκάρντιαν, για να μπορεί κανείς να κάνει αγορές σε αυτά θα πρέπει να παρέχουν επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι είναι ξένος διπλωμάτης, εργαζόμενος σε διεθνή οργανισμό ή μέλος οικογένειας ανθρώπων με τις προηγούμενες ιδιότητες. Τα καταστήματα θα δέχονται επίσης πληρωμές σε δολάρια και ευρώ κατά τα πρότυπα των beryozka που αποτελούσαν μαγνήτες για ξένο νόμισμα.

«Είναι τελείως Σοβιετική Ένωση!», έγραψε ο Σεργκέι Σμιρνόφ, επικεφαλής του ρωσικού μέσου Mediazona, που έγραψε για τη σχετική απόφαση αφού δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης.

Αυτά τα duty-free καταστήματα θα ανήκουν σε εταιρεία που ανήκει στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και μία ακόμα οντότητα που θα προκύψει από διαγωνισμό. Τα προιόντα που θα πωλούνται θα περιλαμβάνουν αλκοόλ, προιόνταν καπνιστού, κοσμήματα, καλλυντικά, αρώματα, γλυκίσματα, έξυπνα κινητά και ρολόγια.