Σκληρή απάντηση M. Renzi στον διοικητή της Bundesbank

Σκληρή απάντηση M. Renzi στον διοικητή της Bundesbank

Σε υψηλούς τόνους, αλλά και με μεγάλη δόση ειρωνείας επέλεξε να απαντήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi στον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Jens Weidmann, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι «έχει ήδη γίνει κατάχρηση της ευελιξίας» και «αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσει η Ιταλία τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Σε σχετική ερώτηση που τού έγινε στην Νέα Υόρκη, όπως γράφει η εφημερίδα La Stampa, ο Renzi απάντησε πρώτα «για ποιόν Weidmann συζητάμε;» και αμέσως μετά συμπλήρωσε:

«Ο διοικητής έχει ήδη μια δύσκολη αποστολή, του εκφράζω όλη μου την αλληλεγγύη, διότι πρέπει να αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα των γερμανικών τραπεζών. Ελπίζουμε να τα καταφέρει».

Και ο ιταλός πρωθυπουργός συνέχισε, γράφει η La Stampa, πάντα ειρωνικά, αναφερόμενος στον Weidmann: «Τον αγκαλιάζουμε με στοργή και του ευχόμαστε καλή δουλειά, εφόσον οι ιταλικές τράπεζες έχουν κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κόκκινα δάνεια, αλλά στις γερμανικές υπάρχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ παράγωγα».

«Από τη μια υπάρχει η υποστήριξη της λιτότητας από εκείνους που διαθέτουν τη δύναμη για να την εφαρμόσουν, από την άλλη υπάρχουν οι θέσεις όσων χρησιμοποιούν τις δημόσιες δαπάνες σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθεί η άρρωστη οικονομία. Έπειτα από μια επαναπροσέγγιση, η οποία αποδείχθηκε αυταπάτη, η Ιταλία και η Γερμανία βρίσκονται σε δυο όχθες οι οποίες απέχουν όλο και περισσότερο», σχολιάζει η La Stampa.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ