Σημαντική αποκλιμάκωση στα ομόλογα, στο 4,43% το 10ετές

Σημαντική αποκλιμάκωση στα ομόλογα, στο 4,43% το 10ετές

Παρ' ότι το επιτόκιο παραμένει υψηλό και απαγορευτικό για κάθε απόπειρα εξόδου στις αγορές, σήμερα καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση τόσο στην ελληνική αγορά ομολόγων, όσο και στην ιταλική.

Η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα που έκανε λόγω για συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών η οποία αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και ότι οι χρηματιστηριακές πιέσεις δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αποφορτίζει σημαντικά το κλίμα.

Πιο αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές που χθες άγγιξε το 4,68%, σήμερα διορθώνει σημαντικά κατά 3,65% πέφτοντας στο 4,43%. Ζητούμενο βεβαίως είναι η διατήρηση της μείωσης και η περαιτέρω πτώση του ρίσκου χώρας, οπότε μένει να δούμε αν είναι μόνο διόρθωση στην πρότερη άνοδο ή κάτι ουσιαστικότερο.

Παράλληλα, και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων πέφτουν σήμερα, με φόντο κάποιες ασαφείς και μη πειστικές ακόμη προσπάθειες της ιταλικής κυβέρνησης για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, παρ' ότι ήταν και παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της για τον προϋπολογισμό του 2019 και τον στόχο για το έλλειμμα στο 2,4%.

Το 10ετές της Ιταλίας σήμερα διαπραγματεύεται στο 3,45% με πτώση 2,12%, ενώ χθες θυμίζουμε ότι αναρριχήθηκε στο 3,68%, επίπεδα που είναι νέα υψηλά 4,5 ετών!