Σεπτέμβριο η πλήρης άρση των capital controls

Σεπτέμβριο η πλήρης άρση των capital controls

 

Του Χρήστου Ν. Κώνστα 

Την πλήρη άρση των capital controls από τον Σεπτέμβριο σχεδίασαν χθες προσεκτικά οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό, που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.

Απόφαση της κυβέρνησης είναι να ανακοινώσει την πλήρη και οριστική κατάργηση όλων των κεφαλαιακών ελέγχων, τον Σεπτέμβριο.

Οι διοικήσεις των τραπεζών ανέλαβαν την υποχρέωση να επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που απαιτούνται. Η υλοποίηση της σχετικής αλληλουχίας ενεργειών προετοιμασίας είχε παγώσει λόγω των διπλών εκλογικών αναμετρήσεων.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει τους “θεσμούς” για την πρόθεσή της να άρει τα capital control σε 40 μέρες από σήμερα ενώ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει αναλάβει να προετοιμάσει το έδαφος, στην αυριανή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην Φρανκφούρτη.

Η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των καταθετών και της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας είναι κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα της κυβέρνησης και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία.

Για τις τράπεζες η άρση των capital controls συνεπάγεται σχεδόν αυτόματη αύξηση των επενδυτικών βαθμίδων και σημαντική ενίσχυση του Ενεργητικού τους. Ταυτόχρονα θα αυξηθεί η κεφαλαιακή τους βάση που αυτή τη στιγμή στηρίζεται κυρίως στη αναβαλλόμενη φορολογία.

Από τον Οκτώβριο του 2018 έχουν καταργηθεί οι έλεγχοι στις αναλήψεις καταθετών από τράπεζες στο εσωτερικό.

Το καθεστώς που ισχύει σήμερα προβλέπει ότι επιτρέπονται οι συναλλαγές νοµικών προσώπων ή επιτηδευµατιών προς το εξωτερικό έως το ποσό των 100.000 ευρώ ηµερησίως, µε την προσκόµιση των σχετικών παραστατικών και τιµολογίων στην τράπεζα.

Ο κάθε επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να αποδείξει ότι δεν έχει καταθέσει τα ίδια παραστατικά σε άλλη τράπεζα.

Για ποσά άνω των 100.000 ευρώ η έγκριση δίνεται από επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος. Με τη νέα χαλάρωση οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από τις τράπεζες. Αμέσως μετά έρχεται η πλήρης καθολική και οριστική άρση κάθε κεφαλαιακού ελέγχου, γεγονός που θα επιτρέψει σε πολλές εταιρείες , θυγατρικές πολυεθνικών που λειτουργούν στην Ελλάδα, να ξαναφέρουν στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα τα διαθέσιμά τους.

Με την πλήρη άρση των capital control, οι επιχειρήσεις θα πραγματοποιούν ευκολότερα συναλλαγές, ενώ σε μεγάλο βαθμό θα ξεκινήσει να κινείται και η χορήγηση κεφαλαίων.

Για αρκετές εταιρείες θα ανοίξει ο δανεισμός με τη χορήγηση εγγυητικών επιστολών που στην παρούσα φάση πολύ δύσκολα γίνονται δεκτές όταν εκδίδονται από ελληνικές τράπεζες για διεθνείς διαγωνισμούς.

Στη χθεσινή συνάντηση με τον Γιώργο Ζαββό συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κ. Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλειος Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, καθώς και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΕΕΤ κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, καθώς και η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ κα. Χαρίκλεια Απαλαγάκη.