Σε συζητήσεις General Electric - Toshiba για την παραγωγή εξοπλισμού αιολικής ενέργειας

Σε συζητήσεις General Electric - Toshiba για την παραγωγή εξοπλισμού αιολικής ενέργειας

Η ιαπωνική Toshiba και η αμερικανική General Electric βρίσκονται σε συνομιλίες για την παραγωγή βασικού εξοπλισμού για υπεράκτια συστήματα αιολικής ενέργειας.

Οι εταιρείες εστιάζουν τις συνομιλίες τους σε ένα κομμάτι εξοπλισμού γνωστό ως nacelle, αναφέρουν πηγές της ιστοσελίδας Nikkei. Το nacelle στεγάζει τα εξαρτήματα της ανεμογεννήτριας, όπως τη γεννήτρια, το κιβώτιο ταχυτήτων, το σύστημα κίνησης και φρένων.

Η Toshiba σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιό της στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά αιολικής ενέργειας μέσω της συνεργασίας με την GE, η οποία θα τη βοηθήσει να μειώσει το κόστος παραγωγής. 

Η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των υπεράκτιων αιολικών πάρκων από τα τρέχοντα 20.000 kWh στα 45 εκατομμύρια kWh έως το 2040. Αυτό ισοδυναμεί με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από 30 πυρηνικούς σταθμούς  ενέργειας στη χώρα.

Οι ιαπωνικές εταιρείες ήταν από τις πρώτες που άρχισαν να κατασκευάζουν ανεμογεννήτριες, όμως άρχισαν σταδιακά να χάνουν μερίδιο στην αγορά. 

Εκτός από την Hitachi, η Japan Steel Works έχει εγκαταλείψει την αγορά, ενώ η  Mitsubishi Heavy Industries δεν κατασκευάζει αλλά μεταπωλεί ανεμογεννήτριες από άλλες εταιρείες.

Οι υπεράκτιες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες ανταλλακτικά, και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας στοχεύει το 60% όλων των απαραίτητων ανταλλακτικών να κατασκευάζονται στο εσωτερικό έως το 2040.

Η Toshiba αναζητά ευκαιρίες σε ανανεώσιμες πηγές, καθώς αποσύρεται από την κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Η Toshiba και η GE θα μπορούσαν να ανακοινώσουν λεπτομέρειες για μια συμφωνία τον επόμενο μήνα, καθώς και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον σχετικά κερδοφόρο τομέα των υπηρεσιών συντήρησης εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας.