Σε ποια ακίνητα  στρέφονται οι ξένοι επενδυτές

Σε ποια ακίνητα στρέφονται οι ξένοι επενδυτές

Στο «ραντάρ» των ξένων επενδυτών μπαίνει το ελληνικό real estate και δη οι θερινές κατοικίες στα ελληνικά νησιά και την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Έπειτα από αλλεπάλληλο σφυροκόπημα στις τιμές, ανεμική ζήτηση και μια χρονική υστέρηση 7 ετών, συγκριτικά με τις υπόλοιπες αγορές, η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά.

Όπως αποκάλυψε ο γερμανικών συμφερόντων πολυεθνικός κολοσσός, Engel & Volkers, που εξειδικεύεται στον τομέα του Luxury Real Estate, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για αγοραστές υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων που αναζητούν ένα κομμάτι γης με θέα τις παραλίες της Μεσογείου. Ενδεικτικό είναι ότι προχώρησε στην ίδρυση Μητροπολιτικού Κέντρου (Market Centre) στην Αθήνα, καθώς θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, γεγονός που καθιστά τη χώρα μας ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Σύμφωνα με τον CEO της Engel & Volkers, Sven Odia, η ελληνική αγορά ακινήτων θα καταγράψει μεγάλη δυναμική την επόμενη διετία. Mεγιστάνες του εξωτερικού, δημοφιλείς επιχειρηματίες της Silicon Valley, αλλά και το δεξί χέρι του ιδρυτή της Microsoft Bill Gates, έχουν προσεγγίσει την εταιρεία για τον εντοπισμό πολυτελούς παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα.

Ήδη από τον Ιανουάριο που ξεκίνησε και επισήμως τη λειτουργία του το γραφείο στην Ελλάδα, έχει εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του περί τα 188 ακίνητα, συνολικής αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ και έχει συνάψει συνεργασία με 50 agents, αριθμός ο οποίος μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να τριπλασιαστεί. Οι τιμές των ακινήτων που διαχειρίζεται ξεκινούν από 200.000 ευρώ και φτάνουν σε αξία τα 50 εκατομμύρια ευρώ!

Μύκονος και Σαντορίνη παραμένουν σταθερή αξία, ενώ ανερχόμενη δύναμη αποτελεί το νησί της Πάρου, το οποίο έχει πάρει τα πάνω του χάρη στην αναβάθμιση του τοπικού αεροδρομίου, το οποίο επιτρέπει άμεση πρόσβαση σε ντόπιους και τουρίστες. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν την Αθηναϊκή Ριβιέρα, αλλά και προορισμούς, όπως το Πόρτο Χέλι, τις Σπέτσες και την Ύδρα, περιοχές που φημίζονται για την γραφικότητά τους, αλλά και για την προσέλκυση τουριστών που ανήκουν στην ανώτατη οικονομικά τάξη. Παράλληλα, ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν στην Κρήτη τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, καθώς το νησί διαθέτει ιατρικές μονάδες για την περίθαλψή τους.

Σε ότι αφορά την εθνικότητα των ξένων που καιροφυλακτούν για μια επενδυτική ευκαιρία στην ελληνική real estate αγορά, είναι πρωτίστως Βορειοευρωπαίοι, Ισραηλινοί, αλλά και Κινέζοι που έχουν ευνοηθεί από την golden visa.

Όπως τόνισε η επικεφαλής του γραφείου της Engel & Volkers στην Ελλάδα, Ναταλί Λεονταράκη, στόχος της εταιρείας είναι να αποκτήσει μερίδιο αγοράς 10% στην Ελλάδα και να ανοίξει μέσα στην επόμενη τετραετία άλλα 12 γραφεία. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η πορεία της αγοράς θα καθοριστεί από το πόσο γρήγορα η Fraport θα υλοποιήσει την ανακατασκευή των περιφερειακών αεροδρομίων ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εισερχόμενων πτήσεων και η συχνότητα των δρομολογίων με άλλους προορισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Engel & Volkers έχει παρουσία σε 33 χώρες και διαθέτει 800 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Η Αθήνα συνιστά το 16ο Μητροπολιτικό Κέντρο παγκοσμίως, ακολουθώντας τη Βαρκελώνη, το Αμβούργο, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ. Προσεχώς αναμένεται να προσθέσει ακόμη μία αγορά εντός της Γηραιάς Ηπείρου. Το 2018 ο όμιλος πούλησε ακίνητα αξίας 18 δισ. ευρώ. Οι προμήθειες ανήλθαν σε 780 εκατ. ευρώ, ο τζίρος άγγιξε το ένα δισ. ευρώ και κατεγράφη ανάπτυξη της τάξης του 30%.