Σε νέα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σε νέα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Μπορεί η παγκόσμια οικονομία και κατ' επέκταση τα χρηματιστήρια να δέχονται ισχυρούς κλυδωνισμούς από τον κορονοϊό, όμως αυτό φέρνει με τη σειρά του «στροφή» των επενδυτών σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως είναι τα ομόλογα τα οποία καταγράφουν νέο ράλι αποφόρτισης διεθνώς.

Ακόμη πιο εμφατική πτώση στις αποδόσεις καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα επιβεβαιώνοντας ότι το ρίσκο χώρας μειώνεται διαρκώς, ενώ υπάρχουν οι προοπτικές αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας τους προσεχείς μήνες, ύστερα και από την πρόσφατη «ψήφο εμπιστοσύνης» από τον οίκο Fitch.

Πιο αναλυτικά, σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,013% με την πτώση συγκριτικά με την περασμένη Παρασκευή να φτάνει στο 4,70%. Πρόκειται για την ιστορικά χαμηλότερη τιμή που έχει καταγράψει ποτέ το ελληνικό 10ετές ομόλογο, ενώ σύμφωνα με αναλυτές δε θα αργήσει να πέσει και κάτω από το 1% η απόδοσή του.

Κλειδί για όλες αυτές τις εξελίξεις είναι οι φιλοεπενδυτικές πολιτικές της κυβέρνησης και η ισχυρή στόχευση για ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων πάσης φύσεως, συνάμα με τη σταθερότητα και την πιστή εφαρμογή των δημοσιονομικών «κανόνων», ώστε να μην υπάρξει εκ νέου εκτροπή σε κανένα επίπεδο.

Απόστολος Σκουμπούρης