Σε μποϊκοτάζ εναντίον της Uber καλεί το Μπαχρέιν λόγω της υπόθεσης Κασόγκι

Σε μποϊκοτάζ εναντίον της Uber καλεί το Μπαχρέιν λόγω της υπόθεσης Κασόγκι

O υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν έκανε έκκληση για μποϊκοτάζ της εταιρείας Uber έπειτα από την απόφαση του Ντάρα Κοσροβσάχι, του επικεφαλής της, να μην παρευρεθεί σε επιχειρηματική διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία -- σύμμαχο του βασιλείου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας παροχής υπηρεσίας μεταφορών ανέφερε σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη Future Investment Initiative στη Σαουδική Αραβία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπόθεση με τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, το Public Investment Fund, το οποίο φιλοξενεί τη διάσκεψη, επένδυσε στην Uber 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 κι έγινε έτσι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της εταιρείας.

Πολλές άλλες εταιρείες και μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου έχουν αποσυρθεί από την τριήμερη διάσκεψη, γνωστή ως "Το Νταβός της Ερήμου", που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 23 Οκτωβρίου, στο Ριάντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χαλίντ μπιν Αχμέντ Αλ Χαλίφα έκανε δύο αναρτήσεις στο Twitter καλώντας για μποϊκοτάζ της Uber στο Μπαχρέιν και στη Σαουδική Αραβία και σε μια δεύτερη ανάρτηση καλούσε τους ακολούθους του να "μποϊκοτάρουν όποιον μποϊκοτάρει τη Σαουδική Αραβία".

Δεν ήταν σαφές αν η έκκληση για μποϊκοτάζ είχε στόχο τους χρήστες της Uber ή επενδυτές στην εταιρεία ή και τους δύο και αν το Μπαχρέιν σχεδιάζει άλλα αντίμετρα κατά της εταιρείας.

Ανάλογες εκστρατείες κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη υποστήριξη.

Ο Χαλάφ Άχμεντ αλ-Χαμπτούρ, ένας προβεβλημένος επιχειρηματίας από τα ΗΑΕ, έκανε επίσης έκκληση για μποϊκοτάζ των εταιρειών εκείνων που αποσύρθηκαν από τη διάσκεψη, περιλαμβανομένων της Uber και της Virgin.

Χθες Κυριακή, ο επικεφαλής της JP Morgan Chase & Co Τζέιμι Ντάιμον προστέθηκε σε εκείνους που ακύρωσαν την προγραμματισμένη συμμετοχή τους στη διάσκεψη διαμαρτυρόμενος για την υπόθεση Κασόγκι.

Το ίδιο έπραξε και ο πρόεδρος της Ford Motor, ο Μπιλ Φορντ, καθώς και δημοσιογραφικοί οργανισμοί όπως το CNN και το Bloomberg, που κάποτε ήταν χορηγοί της διάσκεψης.

Η απουσία πάντως της Uber έχει ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω τόσο του ύψους της σαουδαραβικής επένδυσης όσο και της σημασίας που έχει αυτή για τα σχέδια οικονομικής μεταρρύθμισης του βασιλείου.

Το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ είναι οι στενότεροι σύμμαχοι --από τους άραβες του Κόλπου-- του Ριάντ και οι τρεις χώρες συνεργάζονται στενά σε μια σειρά από συγκρούσεις στην Υεμένη, το Κατάρ και τον Λίβανο για να αντιμετωπίσουν τον υπ΄αριθμόν ένα εχθρό τους, το Ιράν.

Την ίδια ώρα, και το Κουβέιτ απέρριψε σήμερα "την εκστρατεία κατά της Σαουδικής Αραβίας" σχετικά με την υπόθεση Κασόγκι, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας al-Qabas επικαλούμενο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της χώρας αυτής.

Το υπουργικό συμβούλιο μάλιστα του Κουβέιτ κάλεσε τον λαό να αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ