8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Σε βαρύ κλίμα η κηδεία του Κ. Κατσίφα - Πλήθος κόσμου στους Βουλιαράτες

Σε βαρύ κλίμα η κηδεία του Κ. Κατσίφα - Πλήθος κόσμου στους Βουλιαράτες

Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε στις 2 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, στους Βουλιαράτες, η κηδεία του Κωσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου σκοτώθηκε σε ένοπλο επεισόδιο με την αλβανική αστυνομία. 

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο χωριό, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο τελικά για 3.000 άτομα που παρευρέθηκαν στη νεκρώσιμο τελετή, με σχεδόν όλους να κρατούν ελληνικές σημαίες. 

Η νεκρώσιμη ακολουθία ψάλθηκε σε κλίμα οδύνης στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, ενώ νωρίτερα, η σορός του Κωνσταντίνου Κατσίφα είχε τεθεί στην κεφαλή της νεκρικής πομπής με την οικογένεια του 35χρονου να τον «συνοδεύει». 

Το φέρετρο του Κωνσταντίνου Κατσίφα έφτασε στην εκκλησία κάτω από μία τεράστια ελληνική σημαία, ενώ οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

Κατσίφας κηδεία

Από νωρίς το πρωί, τα μέτρα ασφαλείας στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στην Κακκαβιά, ήταν αυξημένα καθώς πέρασαν στη γειτονική χώρα δεκάδες λεωφορεία με κόσμο από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Γιάννενα. 

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν αλβανικά ΜΜΕ, οι αλβανικές αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές Ελλήνων, λίγο πριν την κηδεία. Αρχικά το αλβανικό faxweb μετέδωσε πως οι προσαγωγές είναι 2, αργότερα ανέβασε τον αριθμό σε 3, ενώ γίνεται αναφορά για 4 συνολικά προσαγωγές στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς.

Εξάλλου, από χτες το βράδυ, η Ελληνική Αστυνομία, η οποία διενεργεί ελέγχους σε λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα που μεταβαίνουν στην Αλβανία, ήταν σε επιφυλακή. Ειδικά, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα είχαν στηθεί μπλόκα για τη διενέργεια ελέγχων, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων γίνονταν αντίστοιχες έρευνες από τις αλβανικές αρχές.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη είχαν απευθύνει έκκληση σε όσους Έλληνες πολίτες μεταβαίνουν στις Βουλιαράτες για την κηδεία, να τιμήσουν τον νεκρό επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στην οικογένειά του και στην τελετή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

Η σορός του Κ. Κατσίφα παραδόθηκε εχθές από το νεκροτομείο Τιράνων στην οικογένειά του, αφότου οι αλβανικές αρχές άναψαν το «πράσινο φως» για την παραλαβή του. Για το σκοπό αυτό, ο πατέρας και η αδελφή του 35χρονου είχαν μεταβεί από το χωριό Βουλιαράτες στα Τίρανα.

Η εισαγγελία Τιράνων, ύστερα από την παρέμβαση της αλβανικής προεδρίας, έκανε δεκτό το αίτημα της οικογένειας η οποία ζει δραματικές στιγμές. Η σορός του 35χρονου έφτασε στις 6.00 το πρωί στο γραφείο τελετών στην Δερβιτσάνη και αναμένεται να μεταφερθεί νωρίς το απόγευμα στο σπίτι της οικογένειας, σύμφωνα με την παράδοση του τόπου.