Η Ελλάδα δανείστηκε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο

Η Ελλάδα δανείστηκε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο

Αρνητικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία της εμφάνισε η Ελλάδα, στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, μια ημέρα μετά το «reopening» της έκδοσης 10ετούς του περασμένου Μαρτίου, η απόδοσή του οποίου διαμορφώθηκε στο 1,5%, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό για το ελληνικό κόστος δανεισμού.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,02% από 0,095% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλυφθηκε κατά 2,71 φορές. 

Πιο αναλυτικά, υποβλήθηκαν συνολι­κές προ­­­σφο­ρές ύψους 1,018 δισ. ευρώ, που υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 112,5 εκατ. ευρώ. 

Σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σταθεροποιητικά σήμερα, με του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 1,44%.

Εχθές, το ελληνικό δημόσιο άντλησε από τις αγορές το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα επιστροφής στις αγορές, ενώ η συμμετοχή των επενδυτών ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ. Το αρχικό guidance για την απόδοση διαμορφωνόταν στο 1,55%.

Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας αντανακλά την ταχεία αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος και την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνουν οι επενδυτές στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, καθώς το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου μειώθηκε… και με τη βούλα κατά 61,5% από τον περασμένο Μαρτίου (όταν δανειστήκαμε με 3,9% για 10 χρόνια) και κατά 55,8% από τις ευρωεκλογές.