Σε αναζήτηση επενδυτών για Νηρέα και Σελόντα οι τράπεζες

Σε αναζήτηση επενδυτών για Νηρέα και Σελόντα οι τράπεζες

Η μεγάλη ώρα για την πώληση των δύο μεγαλύτερων ομίλων ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, του Νηρέα και της Σελόντα, έφτασε με τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες που μετείχαν προ ετών στο μεγάλο project αναδιάρθρωσης του κλάδου να εκκινούν τις διαδικασίες αναζήτησης επενδυτών.

Με ταυτόχρονες ανακοινώσεις τους προς το Χρηματιστήριο οι δύο εισηγμένες εταιρείες, leaders του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γνωστοποίησαν ότι οι τράπεζες Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alpha Bank, έχουν ήδη δώσει εντολή στους συμβούλους τους ώστε να οργανώσουν διαγωνιστική διαδικασία «η οποία ενδέχεται να καταλήξει σε πώληση του συνόλου ή μέρους της συμμετοχής τους στις δύο εταιρείες». Την διαδικασία γνωστοποίησε με ξεχωριστή ανακοίνωση και η τράπεζα Πειραιώς η οποία είναι η μεγαλύτερη μέτοχος των δύο εταιρειών μετά την μετοχοποίηση χρεών που έγινε στο παρελθόν και ελέγχει πάνω από το 30% των δύο ιχθυοκαλλιεργειών.

Η απόφαση για την πώληση των δύο εταιρειών από τις τράπεζες εδράζεται στις θετικές ενδείξεις για την εκδήλωση ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος από επιχειρηματικά σχήματα τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, οι διαδικασίες θα κινηθούν με στόχο την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Η ποικιλία ενδιαφερόμενων αλλά και το μέγεθος των δύο εταιρειών οι οποίες πραγματοποιούν τζίρο άνω των 365 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ένα πολύ μεγάλο μέρος κατευθύνεται σε εξαγωγές, και έχουν ενεργητικό που ξεπερνά τα 650 εκατ. ευρώ, επιτρέπει στις τράπεζες να φιλοδοξούν ότι θα μπορούσαν να επιτύχουν τίμημα άνω των 300 εκατ. ευρώ πουλώντας τις μετοχές που κατέχουν, και οι οποίες σήμερα αποτιμούνται στη χρηματιστηριακή αγορά λίγο πάνω από 140 εκατ. ευρώ.

Και οι δύο εταιρείες μετά το ευρύ πλάνο αναδιάρθρωσης και μετοχοποίησης χρεών έχουν σε μεγάλο βαθμό εξυγιανθεί και είναι πλέον κερδοφόρες.

Η εταιρεία Νηρεύς έκλεισε τη χρήση του 2016 με τζίρο 197,8 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 10,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της διαμορφώνονται στα 242,2 εκατ. ευρώ και το ενεργητικό της ξεπερνά τα 374 εκατ. ευρώ.

Η Σελόντα πραγματοποίησε πέρυσι έσοδα 167,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,82 εκατ. ευρώ. Έχει θετικά ίδια κεφάλαια 7,9 εκατ. ευρώ με τις συνολικές υποχρεώσεις της να φτάνουν τα 268,1 εκατ. ευρώ και το ενεργητικό της στα 278 εκατ. ευρώ. 

Τις διαδικασίες έχουν αναλάβει για λογαριασμό των τραπεζών οι εταιρείες Lazard Freres SAS, Pricewaterhouse Coopers και Alvarez & Marsal που ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδης ως νομικός σύμβουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία Νηρέας, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με τα ακόλουθα ποσοστά:

  • Τράπεζα Πειραιώς  32,51%
  • Alpha Τράπεζα 20,65%
  • Eurobank Εργασίας 15,64%
  • Εθνική Τράπεζα Ελλάδος 6,18%

Σημειώνεται πως η χρηματιστηριακή αξία της Νηρέας με βάση το σημερινό κλείσιμο στο χρηματιστήριο διαμορφώνεται σε 83 εκατ. ευρώ.

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση της Σελόντα αναφέρεται ότι οι τράπεζες κατέχουν τα ακόλουθα ποσοστά:

  • Τράπεζα Πειραιώς  32,92%
  • Alpha Τράπεζα 21,97%
  • Eurobank Εργασίας 13,28%
  • Εθνική Τράπεζα Ελλάδος 11,44%