Ήρθαν, είδαν, μας μέτρησαν κι απήλθαν

Ήρθαν, είδαν, μας μέτρησαν κι απήλθαν

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Ούτε τα στοιχεία 9μήνου (!) ήταν σε θέση να παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην Τρόικα, για να υποστηρίξει την αισιόδοξη πρόβλεψή του για το φετινό υπερ-πλεόνασμα των 700 εκατ. ευρώ. 

Είναι φυσικό. Στις 14 Σεπτεμβρίου ουδείς γνωρίζει τα στοιχεία του 9μήνου ούτε μπορεί να προβλέψει την πορεία των εσόδων του κρίσιμου διμήνου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου που περιλαμβάνει μια σειρά από φόρους και τις πρώτες δόσεις του νέου ΕΝΦΙΑ.

Τις συζητήσεις με την Τρόικα διεξήγαγε μόνον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Γιώργος Χουλιαράκης συμμετείχε ελάχιστες φορές για λίγη ώρα. Ούτε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Καλογήρου - που τυπικά ήταν ο… οικοδεσπότης - προσεκλήθη έστω και για λίγα λεπτά την ώρα που συζητούσαν τις μεταρρυθμίσεις για τον τομέα της Δικαιοσύνης. Ούτε η κυρία Αχτσιόγλου ούτε ο κ. Τζανακόπουλος είχαν πραγματική εικόνα των διαβουλεύσεων.

Εκτός από τον Τσακαλώτο, στις συζητήσεις με τους θεσμούς συμμετείχαν μόνον νεαροί σύμβουλοι του κάθε υπουργού που δουλειά τους ήταν να εξηγούν ποια από τα προ-απαιτούμενα υλοποιήθηκαν, πόσο και γιατί.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτά τα νεαρά κομματικά φυντάνια είχαν τη δυνατότητα να ανοίξουν συζήτηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας και να αξιολογήσουν την πρόθεσή τους για το θέμα των συντάξεων ή οποιοδήποτε άλλο.

Ακόμη και στο θέμα του κατώτατου μισθού, τα στελέχη που παρουσίασαν την πρόταση της κυβέρνησης, αγνοούσαν τις διαδικασίες και φυσικά δεν είχαν ετοιμάσει μια Έκθεση πιθανών Επιπτώσεων από την εφαρμογή του μέτρου. Και αυτή την υποχρέωση την ανέλαβαν οι «θεσμοί».

Με απλά λόγια και σ' αυτή την περίπτωση, η Τρόικα λέει τη στυγνή αλήθεια, η κυβέρνηση μας βομβαρδίζει με τερατώδη ψέματα χρησιμοποιώντας όποιο εργαλείο θεωρεί πρόσφορο. Δυστυχώς «πρόθυμοι ηλίθιοι» υπάρχουν πολλοί.  

Κατά τα άλλα, οι «θεσμοί» ήρθαν με μια λίστα και μέσα σε 3 μέρες απλώς γέμισαν τα κουτάκια: Αποκρατικοποιήσεις, δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη, φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Θα συντάξουν μια έκθεση και θα την παραδώσουν στο Eurogroup, το μοναδικό όργανο που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις που βάζουν τα λεφτά κι εγγυήσεις στο Ελληνικό Χρέος.

Οι αποφάσεις του Eurogroup θα ληφθούν μετά τις εκλογές στη Βαυαρία, με βάση τις διαθέσεις και τους στόχους του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ανεξάρτητα από την ποσότητα και την ποιότητα των «σημειωμάτων» που θα έχει «διαρρεύσει» στο μεταξύ ο Πιέρ Μοσκοβισί…

Φωτογραφία: Intimenews