Reuters: Ο Όλαφ Σολτς διαπιστώνει ανεπάρκεια των ρυθμιστικών αρχών στο σκάνδαλο της Wirecard

Reuters: Ο Όλαφ Σολτς διαπιστώνει ανεπάρκεια των ρυθμιστικών αρχών στο σκάνδαλο της Wirecard

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει ταχύτατα αυστηρότερους ρυθμιστικούς κανονισμούς, στον απόηχο του σκανδάλου της Wirecard που έχει αμαυρώσει τη φήμη των γερμανικών χρηματοοικονομικών εποπτικών αρχών.

Η υπόθεση της Wirecard «εγείρει σοβαρά ζητήματα σχετικά με την επιτήρηση της εταιρείας, ειδικά όσον αφορά στον έλεγχο του ισολογισμού» δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Σολτς. «Φαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση τόσο οι ελεγκτές όσο και οι ρυθμιστικές αρχές φάνηκαν ανεπαρκείς», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά αποτελούν στροφή 180 μοιρών από τη σύντομη δήλωση που είχε κάνει χθες, λέγοντας ότι οι εποπτικές αρχές δούλεψαν σκληρά και έκαναν τη δουλειά τους.

H Wirecard ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα διαθέσιμα 1,9 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί στα βιβλία της μάλλον δεν υπήρξαν ποτέ, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου και απειλεί ολόκληρη την εταιρεία.

Ο Σολτς δήλωσε πως όποια λάθη έγιναν από την εποπτική αρχή Bafin στο θέμα της Wirecard «θα πρέπει να εντοπιστούν και να διορθωθούν ταχύτατα».

«Θα πρέπει επίσης να προσδιορίσουμε γρήγορα τι αλλαγές χρειάζεται να γίνουν στους ρυθμιστικούς κανόνες ώστε να είναι η δυνατή η επιτήρηση πολύπλοκων εταιρικών δομών πλήρως και με ταχύτητα», είπε.

Ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατ. ευρώ ο Μ. Μπράουν

Ο πρώην επικεφαλής της Wirecard Μάρκους Μπράουν συνελήφθη σήμερα με την υποψία ότι παραποίησε ισολογισμούς της εταιρίας. Ο 50χρονος Μπράουν παραδόθηκε ο ίδιος στις εισαγγελικές αρχές του Μονάχου χθες, αφού ταξίδεψε από τη Βιένη.

Οι εισαγγελείς του Μονάχου ανακοίνωσαν ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος θα αφεθεί ελεύθερος υπό την προϋπόθεση καταβολής χρηματικής εγγύησης 5 εκατ. ευρώ και με την υποχρέωση να εμφανίζεται κάθε εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα.

Στα 18 χρόνια που ήταν επικεφαλής της εταιρίας, ο Μπράουν μεταμόρφωσε την εταιρία, η οποία ήταν γνωστή για τη διαχείριση πληρωμών για διαδικτυακό στοιχηματισμό και ιστοσελίδες για ενήλικες, σε μια επιχείρηση χρηματοοικονομικής τεχνολογίας 'fintech' αξίας άνω των 20 δισεκ. δολαρίων, εξασφαλίζοντας μια θέση στον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη των blue-chips DAX.

Ο πρώην σύμβουλος άφησε στην άκρη το κοστούμι του για ένα μαύρο ζιβάγκο πουλόβερ και παρουσίασε τον εαυτό τον ως οραματιστή της τεχνολογίας, λέγοντας σε επενδυτές το περασμένο φθινόπωρο ότι η Wirecard θα αυξήσει τα έσοδά της έξι φορές έως το 2025 λόγω της άνθησης των ψηφιακών πληρωμών.