Ρεκόρ δεκαετίας για τις πωλήσεις ευρωπαϊκών αυτοκινήτων το 2017

Ρεκόρ δεκαετίας για τις πωλήσεις ευρωπαϊκών αυτοκινήτων το 2017

Ρεκόρ 10 χρόνων άγγιξαν οι πωλήσεις των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων καθώς η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη ενίσχυσε την καταναλωτική δαπάνη, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση κυρίως για τα SUV της γαλλικών Peugeot και Renault. Σημαντική άνοδο στις πωλήσεις τους είδαν και ιταλική Alfa Romeo αλλά και η ιαπωνική Toyota.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg, κατά 3,3% αυξήθηκαν oι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων το 2017 αγγίζοντας τα 15,6 εκατ. οχήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Το νούμερο αυτό σχεδόν άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των 16 εκατ. αυτοκινήτων που κρατά από το 2007.

Ωστόσο, μείωση κατά 4,8% σημείωσαν οι πωλήσεις το Δεκέμβριο σε σχέση με την περσινή χρονιά φτάνοντας τα 1,14 εκατ. οχήματα, γεγονός που οφείλεται στις παραπάνω αργίες των Χριστουγέννων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, η εντυπωσιακή άνοδος στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων οφείλεται στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Ευρωζώνης, η οποία εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας, ενώ η ανεργία έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.

Παρ'' όλα αυτά, η διεύρυνση της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτων πιθανόν να υποχωρήσει το 2018, με τη Renault να κάνει λόγο για αύξηση μόλις 1% ενώ άλλα εταιρείες κάνουν λόγο για οριακή αύξηση των πωλήσεων.

Τέλος, οι πωλήσεις στη Βρετανία, οι οποίες μειώθηκαν κατά 5,7% το 2017, πιθανόν να «υπονομεύσουν» περαιτέρω την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου, εξαιτίας της αβεβαιότητας που τρέφουν οι καταναλωτές ως προς το πως θα επηρεάσει το Brexit τους μισθούς στη Βρετανία.

Επιπλέον, η αμφιβολία των καταναλωτών για το μέλλον της τεχνολογίας diesel  ίσως αποτελέσει έναν ακόμα ανασταλτικό παράγοντα για τη ζήτηση.