Reckitt: Ξεπέρασε τους στόχους εξοικονόμησης νερού

Reckitt: Ξεπέρασε τους στόχους εξοικονόμησης νερού

Τις μελλοντικές δράσεις, αλλά και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της πρωτοβουλίας «Το νερό είναι στα χέρια μας» παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του ομίλου Reckitt, της Global Water Partnership - Mediterranean και ο Δήμαρχος Ψαρών, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαγγέλης Παγώνης, Country manager της Reckitt, στην  πρωτοβουλία «Το νερό είναι στα χέρια μας» συμμετέχει το brand Finish, που είναι μια σειρά απορρυπαντικών και προϊόντων καθαρισμού για πλυντήρια πιάτων, σε συνεργασία με το Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med).

Η πρωτοβουλία αυτή, επεσήμανε ο κ. Παγώνης προς το Liberal, ξεφεύγει από τα όρια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, καθώς δεν είναι μια συγκεκριμένη προσφορά αγαθών ή υπηρεσιών, αλλά έχει στόχο την εκπαίδευση και την συνειδητοποίηση των πολιτών στον τομέα της εξοικονόμησης νερού σε περιοχές όπως τα ελληνικά νησιά́ και κοινότητες με περιορισμένους υδατικούς πόρους, ως μέτρο για την υδατική́ ασφάλεια και την προσαρμογή́ στην κλιματική́ αλλαγή́.

Η δράση ξεκίνησε το 2020 από το ακριτικό νησί του Άη Στράτη, στοχεύοντας στην εξοικονόμηση 500.000 λίτρων σε διάστημα ενός έτους. Οι κάτοικοι του νησιού, ξεπέρασαν τον στόχο και κατάφεραν να εξοικονομήσουν 620.000 λίτρα.

Το 2021, η δράση συνεχίστηκε στις Οινούσσες, με διπλάσιο στόχο, 1.000.000 λίτρα νερό. Στο πρώτο κιόλας εξάμηνο, έχει φτάσει το 78% του στόχου με βάση τις μετρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας.

Φέτος, στην 3η συνεχόμενη χρονιά, ο επόμενος προορισμός είναι η νήσος Ψαρά που με μεγαλύτερο στόχο εξοικονόμησης νερού στα 1.500.000 λίτρα, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ο εκτελεστικός γραμματέας της Global Water Partnership - Mediterranean, κ. Ευάγγελος Κωνσταντιάνος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της υδατικής ασφάλειας στα νησιά και τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η οικιακή χρήση του νερού φθάνει στο 14% του συνόλου της χρήσης, εν τούτοις οποιαδήποτε εξοικονόμηση θα επιφέρει σημαντική βελτίωση.

Ο Δήμαρχος Ψαρών κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας για την υδατική ασφάλεια του νησιού, η οποία , όπως πρόσθεσε έχει μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα. Παράλληλα, έθιξε και το θέμα της ευελιξίας που πρέπει να δείξει η Πολιτεία όταν πρόκειται για έργα κρίσιμης σημασίας, που έχουν στόχο την σωστή διαχείριση και εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο έργο που εγκρίθηκε μετά από αρκετά χρόνια και αφορά στην ανανέωση του δικτύου ύδρευσης του νησιού.