Πτώση των γερμανικών εξαγωγών τον Οκτώβριο

Πτώση των γερμανικών εξαγωγών τον Οκτώβριο

Αποδυνάμωση παρουσίασε το εμπόριο της Γερμανίας με τον υπόλοιπο κόσμο τον Οκτώβριο, καθώς τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές μειώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας, οι εξαγωγές της χώρας προσαρμοσμένες σε εποχιακές και ημερολογιακές επιδράσεις, υποχώρησαν κατά 1,2% από το Σεπτέμβριο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,4%.

Οι συνολικές εξαγωγές της Γερμανίας, οι οποίες ανήλθαν στα 106,2 δισ. ευρώ, ήταν κατά 3,3% υψηλότερες σε σχέση με τον Οκτώβριο του προηγούμενο έτους, σε μη προσαρμοσμένους όρους, λόγω των ισχυρών ευρωπαϊκών παραγγελιών. Ωστόσο, οι εξαγωγές σε κράτη εκτός Ευρώπης, μειώθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια βάση.

Οι αποκλίνουσες τάσεις στις εισαγωγές και τις εξαγωγές οδήγησαν σε αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος στη Γερμανία στα 20,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 19,3 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για πλεόνασμα της τάξης των 20,1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας εμφάνισε πλεόνασμα 23 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 22 δισ. ευρώ.