Ψάχνουν φόρους... €260 εκατ. την ημέρα!

Ψάχνουν φόρους... €260 εκατ. την ημέρα!

Δίμηνο «φωτιά» είναι το τελευταίο του έτους που διανύουμε, καθώς οι φόροι που αναζητά το υπουργείο Οικονομικών ώστε να κλείσει τον προϋπολογισμό εντός των αναθεωρημένων στόχων, και να αποφύγει νέες απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα από τους δανειστές, ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 13 δισ. ευρώ!

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για τις επόμενες περίπου 50 ημέρες οι Εφορίες θα πρέπει να εισπράττουν 260 εκατ. από φόρους και πρόστιμα καθημερινά, για να μην πέσει το «καράβι στα βράχια».

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι κανείς στο υπουργείο Οικονομικών δεν είναι αισιόδοξος ότι το συγκεκριμένο ποσό θα εισπραχθεί και ο κρατικός προϋπολογισμός θα κλείσει εντός στόχων, καταγράφοντας εισπράξεις ύψους 49,052 δισ. ευρώ, από τη στιγμή που οι φορολογούμενοι λόγω οικονομικής ασφυξίας δεν πληρώνουν φόρους και πρόστιμα κάθε μήνα άνω του 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το «ποτάμι» των ληξιπροθέσμων χρεών να έχει φουσκώσει στα 83 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο δε ότι οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι και η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων βαίνει φθίνουσα, αφού και με βάση το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής σε λίγο καιρό και οι μέχρι σήμερα συνεπείς φορολογούμενοι δεν θα έχουν να πληρώσουν, είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι τα χρέη προς τις Εφορίες θα εκτιναχθούν περαιτέρω το προσεχές διάστημα, «δυναμιτίζοντας» όμως ταυτόχρονα και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις με τους δανειστές οι οποίοι θα εγείρουν και νέες αξιώσεις για πρόσθετα μέτρα.

Είναι άλλωστε αξιοσημείωτο ότι έως το τέλος του τρέχοντος μηνός οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση του φόρου εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη δόση που χρωστούν όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ ανάλογες είναι και οι υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου στις οποίες όμως πρέπει να προστεθούν και τα νέα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας.

Με τη γλώσσα των αριθμών, για να βγει μέχρι τέλος του έτους ο «λογαριασμός», από το φόρο εισοδήματος πρέπει να εισπραχθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, επίσης 1,6 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, από τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών το υπουργείο Οικονομικών περιμένει πάνω από 7,6 δισ. ευρώ, αλλά και κατ' ελάχιστο 1,1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας δηλαδή να κινηθούν τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, στην περίπτωση που θα υπάρξει νέο «κύμα» από ιδιοκτήτες ΙΧ που θα… τρέξουν να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους στις Εφορίες για να αποφύγουν τα νέα αυξημένα τέλη.