Πρώτες κρατήσεις από Βρετανούς, Γερμανούς, Ισραηλινούς,Τσέχους
Ο τουρισμός παίρνει μπροστά

Πρώτες κρατήσεις από Βρετανούς, Γερμανούς, Ισραηλινούς,Τσέχους

Με το «δεξί» φαίνεται πως ξεκινά η τουριστική σεζόν στη χώρα μας καθώς τα μηνύματα που εκπέμπονται από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φιλοξενίας είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Παρά το γεγονός πως ακόμη δεν έχει ανοίξει επίσημα ο ξενοδοχειακός κλάδος, οι κρατήσεις για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο είναι αυξημένες, οι προσφορές που ζητούν οι τουρίστες για διανυκτέρευση στη χώρα μας αρκετές και όλα δείχνουν πως φέτος η Ελλάδα θα μπορέσει να αγγίξει έως και το 50% της τουριστικής κίνησης του 2019.

Στην Κρήτη οι πληρότητες στα ξενοδοχεία έχουν ήδη αγγίξει το 20% με τους επιχειρηματίες του κλάδου να εκτιμούν πως από τις αρχές Ιουνίου και ύστερα θα υπάρξουν πληρότητες που σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγγίξουν και το …90%.

Όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης Νίκος Χαλκιαδάκης η κίνηση είναι ήδη αυξημένη στο νησί. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι οι απευθείας πτήσεις charter συνεχώς αυξάνονται από 13 στις 12 Μαϊου, 14 στις 15 Μαϊου και 30 στις 16 Μαϊου.

«Όλα τα ξενοδοχεία θα έχουν κόσμο και αναμένεται να ανοίξουν έως το αργότερο τα μέσα Ιουνίου όπου αναμένουμε να έχουμε την ημέρα περίπου 100 πτήσεις charter» επισημαίνει ο κ. Χαλκιαδάκης.

Από ποιές όμως χώρες έχει εκδηλωθεί το πιο θερμό ενδιαφέρον μέχρι σήμερα;

Πρωταθλητές ανακηρρύσονται οι Γερμανοί και ακολουθούν οι Ισραηλινοί, οι Βρετανοί,οι Αμερικάνοι, οι Γάλλοι και οι Ελβετοί.

Θετικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται και από τα νησιά του Ιονίου με τη Ζάκυνθο να βρίσκεται στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί κρατήσεις από Βρετανούς και Γερμανούς για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ από τα μέσα Μαϊου αναμένεται να φτάσουν μαζικά στο νησί Πολωνοί, Τσέχοι και Ρουμάνοι.

«Το ενδιαφέρον είναι πολύ έντονο και ήδη ζητούν αρκετοί τουρίστες προσφορές για διανυκτέρευση. Ο κλάδος all inclusive θα τρέξει άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα ξενοδοχεία πιστεύω πως από αρχές του επόμενου μήνα θα ανοίξουν και οι κρατήσεις γεωμετρικά και σταδιακά θα αυξάνονται» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Συνετός, ιδιοκτήτης του Aeolos Boutique Hotel.

Από τα θετικά μηνύματα των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, περνώντας στα αστικά κέντρα της χώρας υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την τουριστική σεζόν. Η κίνηση δεν είναι η ίδια με αυτή που παρατηρείται στη νησιωτική χώρα, όμως υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη συνέχεια της σεζόν.

Στη Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει να κινείται ο λεγόμενος επαγγελματικός τουρισμός, ενώ στη Χαλκιδική υπάρχουν κρατήσεις από Βρετανούς και κυρίως τουρίστες από Βαλκανικές χώρες. Αυτές οι κρατήσεις αφορούν κυρίως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Ποιές οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών για τη σεζόν;

«Από τα μέσα Ιουνίου και ύστερα θα υπάρχουν μαζικότερες κρατήσεις, ενώ έως το τέλος του τρέχοντος μήνα ίσως υπάρξουν πληρότητες έως 30-35%» εκτιμά ο Χρήστος Καλλιακάτσος, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Nikopolis.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ η Ελλάδα κάνει το «come back» στην τουριστική αγορά και με σχέδιο, οργάνωση και υπευθυνότητα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους τουρίστες.

Με «συμμάχους» την πρόταση της Κομισιόν για ελεύθερη τουριστική μετακίνηση προς την ΕΕ πολιτών από τρίτες χώρες που έχουν εμβολιαστεί με εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ και την ένταξη ελληνικών νησιών, όπως η Κρήτη και η Ζάκυνθος, στην «πράσινη λίστα» προορισμών που θεωρούνται ασφαλείς από διάφορες χώρες (όπως π.χ. από τη Βρετανία), η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταγράψει το δικό της «success story» στη φετινή τουριστική σεζόν.

Άλλωστε το ταχέως αναπτυσσόμενο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, το οργανωμένο σχέδιο που υπάρχει για το άνοιγμα του τουρισμού και η εμπειρία σε συνδυασμό με την υπευθυνότητα των φορέων του τουρισμού, θέτουν τις βάσεις για το «growth story» του ελληνικού τουρισμού.