Τα πρόστιμα για όσους δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019, 00:02
-A +A
Τα πρόστιμα για όσους δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με πρόστιμα της τάξης των 100 έως 500 ευρώ απειλούνται οι περίπου 150.000 φορολογούμενοι που αποφεύγουν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση, καθώς σήμερα Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία. Παρά το γεγονός ότι ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση τις τελευταίες ημέρες έχουν υποβληθεί δεκάδες αιτήματα από λογιστές και τις ενώσεις που ζητούν να παραταθεί η διαδικασία. 

Τα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες ανέρχονται σε:

- 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

- 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).

- 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Μέχρι χθες είχαν εκδοθεί 8.357.623 εκκαθαριστικά σημειώματα από τα οποία προκύπτει ότι το 34,18% των φορολογούμενων ή 2.856.405 άτομα πληρώνουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018 ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.057 ευρώ, το 11% έχει επιστροφή φόρου ενώ για το 54,84% των φορολογούμενων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.

Υπενθυμίζεται ότι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου, η δεύτερη δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Έχουν τη δυνατότητα όμως να πληρώσουν σε 12 δόσεις είτε πληρώνοντας με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων, για τις οποίες όμως οι φορολογούμενοι θα καταβάλλουν επιτόκιο 5%.

Όσοι αποφασίσουν να υποβάλλουν σήμερα τη δήλωση τους θα πρέπει να προσέξουν τους εξής κωδικούς προκειμένου να αποφύγουν φόρους και πρόστιμα.

Ειδικότερα:

1. Δαπάνες με πλαστικό χρήμα: Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να  έχουν έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 049 -050 του Ε1. Αν το ποσό των ηλεκτρονικών αγορών είναι χαμηλότερο, στη διαφορά επιβάλλεται φόρος 22%.

2. Χάρτινες αποδείξεις: Οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών τα άτομα με αναπηρία, οι στρατευμένοι αλλά και οι κάτοικοι μικρών χωριών για να κερδίσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες με αποδείξεις.

3. Εισοδήματα από Airbnb: Τα ποσά από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων δηλώνονται πρώτα στο Ε2 στη συνέχεια μεταφέρονται αυτόματα στους σχετικούς κωδικούς του εντύπου Ε1.

4. Φιλοξενούμενοι: Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο υποχρεωτικά συμπληρώνουν τον κωδικό  007-008 του Ε1 και αναγράφουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2018.

5. Αναδρομικά: Τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδόματα ανεργίας, αμοιβές γιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων είναι διαθέσιμη.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 13/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα