Προπομπός κι άλλων συμφωνιών το deal Metro - Βερόπουλου

Προπομπός κι άλλων συμφωνιών το deal Metro - Βερόπουλου

(Φωτ.: Στη Metro θα περιέλθουν οι κεντρικές αποθήκες και το ελληνικό δίκτυο των 180 καταστημάτων της Βερόπουλος, που εκτείνεται σε 54 πόλεις της χώρας.)

Της Ξανθής Γούναρη

Θέμα λίγων ημερών θεωρείται πλέον η ολοκλήρωση –και τυπικά– του deal της εξαγοράς των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της Βερόπουλος από τη Metro ΑΕΒΕ, καθώς, μετά τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία εγκρίνεται η συμφωνία, το μόνο που εκκρεμεί είναι η τελική υπογραφή της επίσημης σύμβασης με τις τράπεζες.

Ήδη η χρηματοδοτική «ένεση» των 15 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες έχει ομαλοποιήσει κάπως την κατάσταση στην αλυσίδα Βερόπουλος, με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα ράφια των καταστημάτων, ενώ από την πλευρά της Μετρό εξετάζεται το πώς θα υλοποιηθεί η αναδιάρθρωση του δικτύου των 180 καταστημάτων της εξαγορασθείσας αλυσίδας.

Δεν θα γίνουν απολύσεις, διαβεβαιώνει η Μετρό

Αυτό που διαβεβαιώνει η διοίκηση της Μετρό είναι ότι ακόμη κι αν αποφασιστεί το κλείσιμο κάποιων (λίγων) μικρών καταστημάτων από το δίκτυο της Βερόπουλος, οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε άλλα πώλησης χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας.

Στα 165 εκατ. συμβάσεις leasing και δάνεια της Βερόπουλος

Ας σημειωθεί ότι τα τραπεζικά δάνεια και οι συμβάσεις leasing της Βερόπουλος, που θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία αναδιάρθρωσης, να ανέρχονται συνολικά σε περίπου 165.000.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται η λήψη νέων δανείων για αποπληρωμή υποχρεώσεων και νέες επενδύσεις σε βάθος τριετίας.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι στη Metro, η οποία έχει ήδη παρουσία τόσο στη λιανική με 64 σημεία (My Market), όσο και στη χονδρική με 46 καταστήματα (Metro Cash & Carry), θα περιέλθουν οι κεντρικές αποθήκες και το ελληνικό δίκτυο των 180 καταστημάτων της Βερόπουλος, που εκτείνεται σε 54 πόλεις της χώρας, ενώ η οικογένεια Βερόπουλου θα κρατήσει τη δραστηριότητά της στα Σκόπια και τη Σερβία όπου έχει σημαντική παρουσία με 16 καταστήματα και τζίρο περί τα 90 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση -και τυπικά- της συμφωνίας, θα αλλάξουν οι ταμπέλες στα καταστήματα Βερόπουλος, τα οποία θα μετονομαστούν σε My Market.

Ο νέος όμιλος θα διαθέτει κοντά 280 καταστήματα, 8.500 εργαζομένους και τζίρο κοντά στο 1,1 δισ. ευρώ.

Αύξηση πωλήσεων για τη Μετρό

Σε ό,τι αφορά τη χρονιά που μόλις τελείωσε, παρά τις δυσκολίες και τις πρωτοφανείς πολιτικοοικονομικές καταστάσεις που βίωσε η χώρα, τα μεγέθη της Metro ΑΕΒΕ κινήθηκαν ανοδικά, με τις πωλήσεις να φθάνουν στα 735.000.000 ευρώ από σχεδόν 698.000.000 ευρώ το 2014.

Αναμένονται κι άλλες κινήσεις

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το deal μεταξύ Metro και Βερόπουλου δεν θα είναι το μόνο που θα πραγματοποιηθεί στον κλάδο του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων μέσα στο 2016.

Πολύ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Π.Γ. Νίκας από ομάδα μετόχων της Chipita με επικεφαλής τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και την επενδυτική εταιρεία Impala Invest, δίνοντας ανάσα στην ιστορική αλλαντοβιομηχανία, που το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ενώ εκτιμάται ότι άμεσα θα υπάρξει εξέλιξη και στο θρίλερ με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Την ίδια ώρα, η αλλαγή διοίκησης στη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ φαίνεται ότι επιταχύνει τις αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας, ενώ ο όμιλος Μασούτης έχει ανακοινώσει ότι ενδιαφέρεται για την εξαγορά αλυσίδας στην περιοχή της Αττικής - Νοτίου Ελλάδας με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Τέλος στην αγορά ακούγεται ότι ο σχεδιασμός της ΑΒ Βασιλόπουλος για το 2016 δεν αποκλείει και κάποιες εξαγορές.