Πώς το φαινόμενο της πεταλούδας στο αλουμίνιο ευνοεί τη Mytilineos

Πώς το φαινόμενο της πεταλούδας στο αλουμίνιο ευνοεί τη Mytilineos

Ένα πραξικόπημα στη Γουινέα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Άλφα Κοντέ, η εκρηκτική παγκόσμια ζήτηση για αλουμίνιο, ο ελληνικός βωξίτης και η Mytilineos. Το φαινόμενο της πεταλούδας σε όλο του το μεγαλείο. Η Γουινέα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας διεθνώς του συγκεκριμένου μετάλλου, που αποτελεί την πρώτη ύλη για την αλουμίνα και το αλουμίνιο. Αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των κινεζικών εισαγωγών και το 25% παγκοσμίως. 

Αμέσως η τιμή των futures αλουμινίου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου πήραν φωτιά, πυροδοτώντας μια χαοτική κατάσταση. Άλλες μετοχές εταιρειών που εξαρτώνται από τη Γουινέα πέφτουν και άλλες ανεβαίνουν. Χθες, οι χρηματιστηριακές τιμές του μετάλλου έκλεισαν στα 2.766 δολ ο τόνος, υποχωρώντας ελαφρά από το προχθεσινό υψηλό 10ετίας των 2.778 δολαρίων, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Κίνα αυξήθηκαν στο υψηλότερο από το 2006, καθώς η πολιτική αστάθεια μεταφράζεται σε διαταραχές στις αποστολές φορτίων βωξίτη από τη Γουινέα.

Ζημιωμένοι από την αναταραχή; Οι Κινέζοι που εξαρτώνται απόλυτα από τον αφρικανικό βωξίτη. Ωφελημένοι; Όλοι οι υπόλοιποι, όπως η Mytilineos μέσω της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Βασικός προμηθευτής της ελληνικής εταιρείας ο ελληνικός βωξίτης. H επιχείρηση στηρίζεται κυρίως στην εγχώρια αγορά βωξίτη για την παραγωγή αλουμίνας /αλουμινίου. Η ΔΕΛΦΟΙ - ΔΙΣΤΟΜΟΝ, θυγατρική της Mytilineos, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, με ετήσια παραγωγή 630.000 τόνους βωξίτη από υπόγεια εργοτάξια και μόνο.

Ακριβώς λοιπόν λόγω αυτής της καθετοποίησης, η Αλουμίνιον δεν επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Αντιθέτως, ευνοείται σημαντικά σε περιόδους τέτοιων αναταραχών από το περιβάλλον υψηλών τιμών του αλουμινίου και της αλουμίνας. Άρα γίνεται πιο ανταγωνιστική διεθνώς από πλευράς τιμών, όπως και όλοι όσοι δεν εξαρτώνται από τη Γουινέα.

Προς ώρας η «πυξίδα» των αγορών έχει τρελαθεί. Απότομες διακυμάνσεις στις μετοχές του κλάδου, αναλόγως την πηγή προμήθειας των πρώτων υλών, Κίνα και Ρωσία ακούγεται ότι εξετάζουν επαναδιαπραγμάτευση των εξαγωγικών τους συμβάσεων με την αφρικανική χώρα και όλα δείχνουν πως η διαταραχή θα κορυφωθεί. Ούτως ή άλλως το σκηνικό στη Γουινέα είναι από μόνο του περίπλοκο και χωρίς πραξικοπήματα. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αλουμινίου του πλανήτη, η ρωσική Rusal διαθέτει τρία ορυχεία βωξίτη στην αφρικανική χώρα, από τα οποία η Κίνα λαμβάνει περίπου τις μισές ποσότητες ορυκτού που εισάγει από Γουινέα. Δηλαδή τα δύο μεγαθήρια έχουν άμεση εξάρτηση μεταξύ τους και θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια ώστε με την αύξηση των τιμών βωξίτη και αλουμινίου, οι σχέσεις τους να μην περιπλακούν.

Οι τιμές στο αλουμίνιο δεν περίμεναν φυσικά το πραξικόπημα για να εκτιναχθούν. Το κάνουν αυτό εδώ και ένα χρόνο. Όντας ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται παντού, από τα κουτάκια των αναψυκτικών έως τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, την ηλεκτροκίνηση και τις ΑΠΕ, η σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και η εκτίναξη της ζήτησης για καταναλωτικά αγαθά, εκτινάσσει και τη τιμή του. Ένα χρόνο πριν, τα futures στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν στα 1.747,90 δολάρια ο τόνος. Στις αρχές Δεκεμβρίου είχαν εκτιναχθεί στα 2.061 δολ. Στα μέσα Απριλίου σκαρφάλωσαν στα 2.300 δολ, το Μάιο έπιασαν τα 2.500 δολ και τέλη Αυγούστου ξεπέρασαν τα 2.700 δολάρια. Το πραξικόπημα του συνταγματάρχη Μαμαντί Ντουμπουγιά δεν ήταν παρά το κερασάκι στην τούρτα. Σημεία των καιρών και μια ακόμη απόδειξη για τη δυναμική του φαινομένου της πεταλούδας.