Πως θα «ξεμπλοκάρει» ο νόμος Κατσέλη

Πως θα «ξεμπλοκάρει» ο νόμος Κατσέλη

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Υψίστης σημασίας για την ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και τον εντοπισμό των «στρατηγικών κακοπληρωτών» θεωρείται από τους εκπροσώπους των δανειστών η επιτάχυνση των διαδικασιών του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο οποίος έχει γίνει γνωστός και ως «νόμος Κατσέλη».

Νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι ο νόμος Κατσέλη θα« ξεμπλοκάρει» σταδιακά καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2016 είναι – αν και συνεχίζει να ισχύει – στην ουσία ανενεργός, καθώς τα πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που τέθηκαν περιορίζουν σημαντικά τη «δεξαμενή» των... επιλέξιμων δανειοληπτών. Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι πλέον τέτοια που «πιάνουν» μόνο τους πολίτες που εμφανίζουν ξεκάθαρη αδυναμία πληρωμής, εξηγούν.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο Liberal.gr ότι μόνο τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι αιτήσεις έφτασαν τις 30.000, εξαιτίας της λήξης της προθεσμίας κατάθεσης των αιτήσεων για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη στις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ συνολικά ενδέχεται να φτάνουν ακόμη και τις 200.000.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι αιτήσεις για υπαγωγή στο νόμο από την πρωτοχρονιά του 2016 και μετά δεν ξεπερνούν το 5% των αιτήσεων που έχουν ήδη κατατεθεί.

Οι δανειολήπτες που περιμένουν… υπομονετικά την εκδίκαση της υπόθεσής τους στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι των «κόκκινων» δανείων. Ο συνωστισμός που παρατηρείται (με δικάσιμους έως και 14 χρόνια μετά) ώθησε τις αρχές να αναζητήσουν τρόπους για να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία. Η αρμόδια επιτροπή που συστάθηκε μέσα στο 2015 αποφάσισε την χρονική μετάθεση των υποθέσεων με μακρινή δικάσιμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, δόθηκε η δυνατότητα στους αιτούντες ή σε αυτούς που έχουν νόμιμο δικαίωμα να προβούν σε «κλήση» για την χρονική μετάθεση της δικασίμου σε βάθος τριετίας. Για παράδειγμα, αν η δικάσιμος για μία υπόθεση έχει οριστεί για το 2025 ο αιτών μπορεί να ζητήσει την μετάθεσή της για το 2018 ή το 2019.

Τι κάνουν τα ειρηνοδικεία

Έτσι, λοιπόν, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο οι δανειολήπτες που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη είχαν τη δυνατότητα να προβούν σε «κλήση» για τη μετάθεση της δικασίμου μέσα στην επόμενη τριετία. Η συγκεκριμένη διάταξη παραμένει ατύπως σε ισχύ με αποτέλεσμα πολλά ειρηνοδικεία να συνεχίζουν να δέχονται κλήσεις.

Όμως δεν μπορούν να έρθουν όλες οι περιπτώσεις… μπροστά αφού δεν υπάρχει ο απαραίτητος «χώρος» και οι κατάλληλες υποδομές. Γι'' αυτόν ακριβώς το λόγο τα ειρηνοδικεία εξετάζουν τις κλήσεις με στόχο να εντοπίσουν τις ποιο βαριές περιπτώσεις. Ενδεικτικά, ένας ηλικιωμένος με δάνειο ύψους 300.000 ευρώ και προβλήματα υγείας θα προτιμηθεί από έναν νεότερο με δάνειο 50.000.

Τα κριτήρια για την συντόμευση της εκδίκασης σχετίζονται με την ηλικία του δανειολήπτη, την οικογενειακή του κατάσταση, την κατάσταση της υγείας του και το ύψος του δανείου. Νομικοί, ωστόσο, συμβουλεύουν πως καλό θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να είναι υποψιασμένοι και να ενημερώνονται για τη δυνατότητα να αιτηθούν τη χρονική μετάθεση της δικασίμου στο ειρηνοδικείο που υπάγονται.

Ποιους συμφέρει

Μπορεί η επιτάχυνση των διαδικασιών και η χρονική μετάθεση των δικασίμων να εξυπηρετεί τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο υπάρχει και μία «κατηγορία» δανειοληπτών τους οποίους δεν συμφέρει η συγκεκριμένη εξέλιξη.

Πρόκειται για εκείνους για τους οποίους εκδόθηκε προσωρινή διαταγή για μηδενικές καταβολές, πριν ισχύσει η διάταξη για την καταβολή του 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει λάβει προσωρινή διαταγή για μηδενικές καταβολές και η δικάσιμος έχει οριστεί για το 2027 δεν έχει κανένα συμφέρον να αιτηθεί την μεταφορά της δικασίμου στην τριετία, δηλαδή το 2018 ή 2019.

Για τη συγκεκριμένη «στρέβλωση» καλούνται να δώσουν λύση τα ίδια τα ειρηνοδικεία επιλέγοντας τις υποθέσεις που εκτιμούν ότι πρέπει να προχωρήσουν.