Πώς σχολιάζουν Morgan Stanley και Εdison την ένταξη της Μytilineos στον MSCI

Πώς σχολιάζουν Morgan Stanley και Εdison την ένταξη της Μytilineos στον MSCI

Με θετικά σχόλια υποδέχθηκαν την ένταξη της Μυτιληναίος στον δείκτη MSCI οι οίκοι Edison και Morgan Stanley οι οποίοι σε σχετικά τους reports επισημαίνουν ότι θα αυξηθεί η ζήτηση της μετοχής, καθώς, όπως εκτιμάται η εταιρεία θα έχει μεγάλο όφελος από την αναθεώρηση των δεικτών.

Ειδικότερα η Edison σε flash note που εξέδωσε σήμερα, αναφέρεται  ειδικά στην ένταξη της Μυτιληναίος στον MSCI και περιλαμβάνει ένα σύντομο σχόλιο για το Trading Update για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ο αναλυτής σχολιάζει πολύ θετικά την είσοδο στο δείκτη, ενώ προεξοφλεί τη σημαντική ενίσχυση της ζήτησης της μετοχής. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει τα δυνατά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022.  Όπως δε, σημειώνει, η Μυτιληναίος, βρίσκεται σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης και ως εκ τούτου διατηρεί την τιμή-στόχο στα 2 ευρώ ανά μετοχή, με το upside να ξεπερνά το 65%.

Ακόμη, η Morgan Stanley σε έκθεσή της αναφέρεται αναλυτικά στις αλλαγές και τα αναμενόμενα inflows από την αναδιάρθρωση των δεικτών. Ειδικότερα, σχετικά με την τελευταία αναθεώρηση του MSCI, τοποθετεί τη Μυτιληναίος μεταξύ των κερδισμένων, καθώς την κατατάσσει τρίτη ανάμεσα στις εταιρείες της Ανατολική Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής που αναμένεται να έχουν το μεγαλύτερο όφελος από αυτή την αναθεώρηση.

Η Μυτιληναίος εκτιμάται ότι θα έχει άμεσες εισροές κεφαλαίων, μόνο από fund παθητικής διαχείρισης, της τάξης των 120 εκατ. δολαρίων, που αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τις συναλλαγές σχεδόν ενός ημερολογιακού μήνα διαπραγματεύσεων.

Προβλέψεις για την πορεία το 2022

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους αναλυτές, η εταιρεία Citi εκτιμά, σε πρόσφατο report της ότι η κερδοφορία του ομίλου Μυτιληναίος θα διαμορφωθεί για το 2022 σε επίπεδα τουλάχιστον διπλάσια σε σχέση με τα περσινά, ενώ οι αναλυτές της Piraeus Sec επισημαίνουν πως οι πωλήσεις του Ομίλου για το 2021 διπλασιάστηκαν στα 1.041 εκατ. ευρώ, 7% πάνω από τις εκτιμήσεις της, ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 61% ετησίως στα 130 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της κατά 7,5 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 80% σε ετήσια βάση στα 67 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την εκτίμησή της για 60 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η εκτίμηση των αναλυτών της Axia, οι οποίοι βλέπουν τον τομέα της Μεταλλουργίας να έχει καταγράψει EBITDA 54,6 εκατ. ευρώ λόγω των υψηλότερων τιμών. Ο τομέας Power & Gas σημείωσε EBITDA 60,8 εκατ. ευρώ λόγω της υψηλότερης θερμικής παραγωγής εν μέσω επίσης βελτίωσης των περιθωρίων λιανικής. Όσον αφορά τις δραστηριότητες EPC, ο τομέας RSD σημείωσε 12 εκατ. ευρώ EBITDA (περιθώριο 10%), ενώ ο SES πρόσθεσε 6,1 εκατ. ευρώ EBITDA (περιθώριο 9,1%) με συνολικό ανεκτέλεστο ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος εργασιών για το πρώτο τρίμηνο 2022 διαμορφώθηκε σε 1.042 εκατ. ευρώ , σημειώνοντας αύξηση 99%. Ακόμη, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν στα 130 εκατ. Ευρώ έναντι 81 εκατ. ευρώ,, επωφελούμενα τόσο από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του Τομέα Μεταλλουργίας και του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου όσο και τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση, τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2022 επιβεβαιώνουν ήδη τις προβλέψεις στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου του 2021 αναφορικά με το στόχο για τα αποτελέσματα του 2022 σε σχέση με αυτά του 2020. Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ιουνίου, η εν λόγω πρόβλεψη θα επικαιροποιηθεί αφού ληφθεί υπόψιν η ωρίμανση των επενδύσεων σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας (Business Units).