ΓΔ: 900,90 3,35 (0,37 %)

Τζίρος: 27,80 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 900,90 3,35 (0,37 %)

Τζίρος: 27,80 εκατ. €   RT

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών κατοικιών σε όλη την Ελλάδα

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών κατοικιών σε όλη την Ελλάδα

Αντανάκλαση της…αρχής, που υιοθετούν όσοι προωθούν και πωλούν κατοικίες στην Ελλάδα και έχει ως επίκεντρο τις χαμηλές τιμές της ελληνικής αγοράς ακινήτων και το καλό κλίμα, αποτελεί η έρευνα της βρετανικής πολυεθνικής εταιρείας Astons που προσφέρει υπηρεσίες μετανάστευσης κεφαλαίων μέσω επένδυσης σε ακίνητα.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας, που ειδικεύεται σε προγράμματα Χρυσής Βίζας (Golden Visa) ανά τον κόσμο, η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο προορισμό για Βρετανούς και γενικότερα ξένους επενδυτές, οι οποίοι λόγω και του Brexit σχεδιάζουν να επενδύσουν κεφάλαια εκτός χώρας, με αντάλλαγμα την ελεύθερη διακίνηση σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει η Astons, το καλό κλίμα και το χαμηλό απαιτούμενο ύψος επένδυσης, δηλαδή από 250 χιλ. ευρώ για την αγορά ενός ακινήτου με αντάλλαγμα την απόκτηση άδειας διαμονής, αποτελεί «μαγνήτη» για τους Βρετανούς. Αυτό δεν καταγράφεται απλώς ως επιθυμία, αλλά προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία και από την οποία προκύπτει ότι η χώρα μας αποτελεί τον προτιμώμενο προορισμό για τους Βρετανούς. Ακολουθούν η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και η Ισπανία.

Ποιοι είναι οι κορυφαίοι προορισμοί; Οι Κυκλάδες, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά και η Αθήνα που αποτελούν προορισμού που απευθύνονται, βέβαια, στα πιο παχιά πορτοφόλια.

Η επιλογή όμως, αξίζει, όπως αναφέρει η εταιρεία, μιας και το 2020, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,7% στη Λευκάδα, κατά 5,90% στις Κυκλάδες, κατά 3% στην Αθήνα, ενώ υποχώρησαν κατά 1,4% στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, η επένδυση στην ελληνική αγορά ακινήτων θα μπορούσε να είναι καλή επιλογή, επειδή, όπως υπολογίζει, οι τιμές των ακινήτων, πανελλαδικά, έχουν αυξηθεί κατά 2,7% τον τελευταίο χρόνο, με τη μέση τιμή να αυξάνεται από 127.596 ευρώ σε 131.040 ευρώ.

Όπως σημειώνει η Astons, οι ξένοι επενδυτές έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την ποιότητα του επιπέδου διαβίωσης, θέτοντας σε δεύτερο βαθμό τις αποδόσεις.

Γι’ αυτό, η πιο δημοφιλής περιοχή γι’ αυτούς αποτελούν οι Κυκλάδες, όπου η μέση τιμή ανέρχεται σε 222,3 χιλιάδες ευρώ που είναι χαμηλότερη κατά 85%, συγκριτικά με τις αξίες στο Κένσινγκτον και την Τσέλσι. Και δεδομένου ότι πέρυσι οι τιμές στις Κυκλάδες αυξήθηκαν κατά 5,90%, η αύξηση υπερβαίνει την αντίστοιχη, που δεν ξεπέρασε το 3,5% στο Λονδίνο.

Και ενώ οι τιμές στην Κεφαλονιά μειώθηκαν οριακά σε ετήσια βάση (-1,4%), στην περιοχή του Ιονίου εντοπίζεται η τέταρτη υψηλότερη μέση τιμή κατοικίας (€ 162.036), με την Αθήνα (€ 157.416) και τα νησιά Αργοσαρωνικού να ανήκουν στην πεντάδα με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία, στην ερευνά της, ξεχωρίζει προορισμούς που ίσως να μην είναι τόσο δημοφιλείς για τους Έλληνες. Σε αυτούς ανήκουν το Κιλκίς, όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 20% μόνο τον τελευταίο χρόνο, ενώ διψήφια άνοδο τιμών καταγράφουν η Καρδίτσα (17,4%), η Πρέβεζα (13,6%), η Δράμα (13%) και η Κοζάνη (12,2%). 


 

Πηγή: Alstons