Πωλούν τις λιγνιτικές μονάδες με… τηλεδιασκέψεις

Πωλούν τις λιγνιτικές μονάδες με… τηλεδιασκέψεις

Του Γιώργου Φιντικάκη

Το 2008 κατήγγειλαν τη διοίκηση Αθανασόπουλου ότι προσπαθούσε να περάσει τις πολιτικά δύσκολες αποφάσεις, συνεδριάζοντας σε ξενοδοχεία, μακριά από την έδρα της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη.

Δέκα χρόνια μετά, οι σημερινοί διοικούντες τη ΔΕΗ εφαρμόζουν την ίδια μέθοδο που εφάρμοσε η κυβέρνηση με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να ξεπεράσουν τις αντιδράσεις, και μέσω τηλεδιάσκεψης θα εγκρίνουν το σχέδιο απόσχισης και πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Όπως ακριβώς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, δεν λαμβάνουν χώρα σε δικαστικές αίθουσες, αλλά γίνονται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έτσι ακριβώς και το σχέδιο απόσχισης και πώλησης μονάδων της ΔΕΗ θα εγκριθεί σε τηλεδιάσκεψη, που θα διεξαχθεί την επόμενη Δευτέρα.

Οπότε πλέον, αν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές θέλουν να σταματήσουν την πώληση μονάδων, θα πρέπει να επιστρατεύσουν... χάκερς.

Της απόφασης για τηλεδιάσκεψη είχε προηγηθεί η κατάληψη των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ από χθες το βράδυ στα γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, προκειμένου να εμποδίσουν, όπως και συνέβη, την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Σε αυτό επρόκειτο να εγκριθεί ένας βήμα προς βήμα «οδικός χάρτης» για την απόσχιση και πώληση των μονάδων. Δηλαδή, οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τώρα έως και τα τέλη Ιουνίου, οπότε και έχει οριστεί να συγκληθεί η γενική συνέλευση Μετόχων της ΔΕΗ, προκειμένου να δοθούν και οι τελικές εγκρίσεις. Τώρα τα βήματα αυτά θα συμφωνηθούν την προσεχή Δευτέρα, τηλεφωνικώς ή μέσω internet.

Σειρά με πολλές σεζόν

Εκεί λοιπόν τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ θα κληθούν καταρχήν να κηρύξουν και επίσημα την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή των μονάδων και ορυχείων σε Μεγαλόπολη και Μελίτη στη Φλώρινα, τα οποία στη πορεία θα ενταχθούν σε δύο θυγατρικές, (μια για το Νότο και μια για το Βορρά). Είναι οι δύο εταιρείες που στο τέλος της διαδικασίας, θα τεθούν προς πώληση.

Η τηλεδιάσκεψη της επόμενης Δευτέρας δεν θα είναι η μοναδική. Η σειρά «πώληση μονάδων της ΔΕΗ», θα παίζεται για πολλές σεζόν. Και δεδομένου ότι οι συνδικαλιστές δεν θα επιτρέπουν κανονικές συνεδριάσεις, η ΔΕΗ έχει πολλές ακόμη τηλεδιασκέψεις μπροστά της μέσω ίντερνετ.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο «οδικός χάρτης» ορίζει ότι στις 23 Μαΐου, θα πρέπει να εγκριθούν ξανά από το Δ.Σ. της ΔΕΗ, τα σχέδια των όρων απόσχισης, οι σχετικές λογιστικές καταστάσεις, όπως επίσης η αναφορά του αρμόδιου ελεγκτή, και φυσικά το κείμενο της προκήρυξης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος (express of interest). Δύο ημέρες μετά, στις 25 Μαΐου, πρέπει να δημοσιευτούν οι όροι απόσχισης και η πρόσκληση συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου.

Το μεγάλο όμως βήμα θα γίνει στις 31 Μαΐου. Τότε, είναι που ξεκινά ο διαγωνισμός, καθώς θα δημοσιευτεί η προκήρυξη της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση των δύο θυγατρικών της ΔΕΗ.

Εκτός των τηλεδιασκέψεων, είναι και οι τράπεζες

Όχι, τα «μπλόκα» της ΓΕΝΟΠ, είναι ίσως το μικρότερο εμπόδιο που πρέπει να αντιπαρέλθουν κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ. Το πιο σοβαρό αφορά τις αντιρρήσεις των πιστωτών της ΔΕΗ, και ειδικά των τραπεζών, απέναντι στην δρομολογούμενη πώληση των μονάδων της. Είναι πολύ πιθανόν οι τράπεζες να θέσουν τους δικούς τους όρους, αφού πουλώντας μονάδες απομειώνεται η περιουσιακή βάση της ΔΕΗ, άρα τίθεται σε κίνδυνο η εξυπηρέτηση των υφιστάμενων προς αυτήν χρηματοδοτήσεων.

Σε πρώτη φάση, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο να εκφράσουν αντιρρήσεις ως προς το σχέδιο απόσχισης και τη διαδικασία στο διάστημα του ενός μηνός που μεσολαβεί μεταξύ 25 Μαΐου και 26 Ιουνίου. Στο ίδιο διάστημα μπορούν να παρασχεθούν και εγγυήσεις. Τυχαίο δεν είναι ότι η επιχείρηση διαπραγματεύεται όπως λέγεται με τις τράπεζες τη διάθεση των όποιων εσόδων που θα έχει από τη πώληση των λιγνιτικών της μονάδων, προκειμένου να της αναχρηματοδοτήσουν το κοινοπρακτικό δάνειο, ύψους 1,3 δισ ευρώ, που λήγει το 2019.

Ο πρώτος κύκλος επισοδείων στο σίριαλ "ΔΕΗ" αναμένεται να κλείσει κάπου στα τέλη Ιουνίου. Εν προκειμένω στις 26 Ιουνίου, όποτε και προγραμματίζεται να διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση Μετόχων της ΔΕΗ. Αντικείμενό της θα είναι αφενός να εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης απόσχισης, και αφετέρου τα καταστατικά και τα Δ.Σ. των δύο νέων προς πώληση εταιρειών, όπως και τον ορισμό εκπροσώπων.

Ελάχιστες ημέρες μετά, θα υπογραφεί και η συμβολαιογραφική πράξη της απόσχισης καθώς και των νέων καταστατικών, εν συνεχεία θα υποβληθούν τα σχετικά έγγραφα στο ΥΠΕΝ, ενώ γύρω στις 30 Ιουνίου αναμένεται να έχει δοθεί και η έγκριση από το ΓΕΜΗ, όπως επίσης και να έχουν ιδρυθεί οι νέες προς πώληση θυγατρικές.

Ο δεύτερος κύκλος του σίριαλ τοποθετείται κάπου προς τα τέλη του 2018. Τότε, καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης των μονάδων, εφόσον υπάρξει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, και το τίμημα υπερβεί την αποτίμηση.

Ο τρίτος κύκλος επεισοδίων, θα ξεκινήσει αν και εφόσον ευοδωθεί ο διαγωνισμός, και οι νέοι ιδιοκτήτες εισέλθουν μέσα στις μονάδες. Η ΓΕΝΟΠ έχει προαναγγείλει ότι δεν θα τους επιτρέψουν να τις λειτουργήσουν.

Εάν πάλι ο επικείμενος διαγωνισμός του Μαΐου κηρυχθεί άγονος, το σενάριο θα γραφεί διαφορετικά. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αναλάβουν δουλειά οι Βρυξέλλες, θα ανοίξει ξανά η συζήτηση για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο, σύμμαχό της σε αυτή τη προσπάθεια θα έχει και τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, κ.ό.κ.