Ποιοι πληρώνουν το υπερπλεόνασμα και τις παροχές

Ποιοι πληρώνουν το υπερπλεόνασμα και τις παροχές

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μισθωτοί, χαμηλοσυνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, πληρώνουν τις επιθυμίες της κυβέρνησης να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα. Όπως επίσης πληρώνουν τα αναδρομικά σε στρατιωτικούς, πανεπιστημιακούς κ.λ.π. σηκώνοντας επί της ουσίας βάρη που δεν τους αναλογούν αλλά και την αδυναμία της κυβέρνησης να κάνει βήματα προς τα εμπρός τονώνοντας την οικονομία και τις επενδύσεις.

Δηλαδή, για να μοιράσει η κυβέρνηση 1,2 δισ. ευρώ και να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όλοι οι παραπάνω επιβαρύνθηκαν μέσα στο 2018 με το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα, αυτοί που έβαλαν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη ήταν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτοί που θα πάρουν και το κοινωνικό μέρισμα. Και αυτό καθώς το κόστος των συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων το 2018 έφθασε στα 660 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά θα πάρουν ποσό που δεν θα υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ. Και όπως φαίνεται το ποσό δεν φτάνει για όλους καθώς οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ξεπερνούν το υπερπλεόνασμα, το οποίο παράλληλα αμφισβητείται από την Ε.Ε.   

Συγκεκριμένα αυτοί που πληρώνουν το κοινωνικό μέρισμα είναι οι:

1. Δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.  Περίπου 140.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα έλαβαν για για τελευταία φορά το επίδομα στα τέλη του 2017. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία το  ποσό που δόθηκε το 2018 για το ΕΚΑΣ έχει περιοριστεί στα 81 εκατ. ευρώ από 319 εκατ. ευρώ το 2017 φέτος. Το 2019 θα περιοριστούν περαιτέρω οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ  αλλά και το ποσό καθώς το επίδομα περιορίζεται σε μόλις 45-50 ευρώ, ενώ και από το 2020 καταργείται οριστικά.

2. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Πλήρωσαν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Οι εισφορές από τις αρχές του έτους καθορίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, εξέλιξη που οδήγησε σε αυξήσεις από 8% και σταδιακά, με την κατάργηση και των εκπτώσεων που η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει για μερίδα μη μισθωτών, έφθασαν ακόμα και το 38%. Ουσιαστικά, συνεχίζεται η οικονομική αφαίμαξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων καθώς μαζί με τους φόρους δίνουν το 60% του εισοδήματος τους στο ελληνικό δημόσιο.

3. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνουν τα ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb. Συγκεκριμένα όσοι μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες πλήρωσαν για πρώτη φορά στο ελληνικό δημόσιο. Ο φόρος φτάνει ακόμα και στο 45% των εισοδημάτων που θα αποκτήσουν από την μίσθωση των διαμερισμάτων.

4. Οι κάτοικοι των νησιών. Δηλαδή καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ με τους μειωμένους κατά 30%. Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος επιβάρυνε το σύνολο των κατοίκων προκαλώντας σημαντικές αυξήσει σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.